Click pentru a te abona

Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, Ziua primilor creatori de cultură armeană cu peste 1500 de ani în urmă

330 Shares

Astăzi sărbătorim, pentru prima dată în România, Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. În plenul Parlamentului României am decis încă de anul trecut că avem nevoie de o astfel de sărbătoare având în vedere că armenii au înfiinţat oraşe, au creat şcoli şi instituţii de cultură şi au înălţat monumente religioase şi laice în țara noastră. Tot pe 12 octombrie sunt sărbătoriţi în toată lumea armeană primii creatori de cultură armeană, care au scris folosind alfabetul armean, cu peste 1.500 de ani în urmă.

Armenii reprezintă una dintre cele mai vechi şi mai semnificative comunităţi etnice de pe teritoriul României, dar, de asemenea, sunt unul dintre popoarele europene cu o tradiţie şi o istorie extrem de îndelungată.

Limba armeană este o limbă europeană autohtonă din Asia Mică şi Caucaz, care face legătura între ceea ce se vorbea în Peninsula Asiei Mici şi ceea ce reprezintă greaca veche, şi limba persană, şi toate acele limbi dispărute din Asia Mică – hitită, frigiană, lidiană -, şi limbile din acest spaţiu indo-persian.

Lucian Simion Presedinte UAR Sucursala Tulcea

Limba armeană reprezintă, după cum foarte corect şi frumos a spus domnul Pambuccian, limba în care s-a tradus Biblia, după anul 301, când statul armean este prima naţiune care recunoaşte creştinismul, oficial, ca religie, chiar înainte de Edictul de la Milano, din 313, al Împăratului Constantin cel Mare. O limbă apostolică, o limbă liturgică de cult creştin, una din primele limbi care au cunoscut învăţătura creştină – un fapt esenţial pentru ceea ce înseamnă istoria civilizaţiei.

Armenii au avut un rol extrem de important în ceea ce înseamnă circulaţia ideilor, a valorilor, a bunurilor şi în tot ce înseamnă comerţul european. Biserica Armeană are primul episcopat înfiinţat pe teritoriul României în anul 1401, în vremea lui Alexandru cel Bun.

„Vă aduc acest salut cu gândul la importanţa pe care minoritatea armeană – una dintre cele mai intelectuale şi mai laborioase de pe pământul României – l-a avut în istoria noastră. Ne leagă foarte multe lucruri. Ne leagă, dacă vreţi, faptul că, odată cu Provincia Dacia, în vremea lui Traian, se crea Provincia Armenia. Ne leagă însă profundul sentiment creştin”, a spus acad. Răzvan Theodorescu.

Ziua limbii alfabetului şi culturii armene ca zi oficială în România reprezintă o încununare a unui mileniu de convieţuire exemplară pe pământ românesc şi a viziunii excepţionale avute de cei care au redactat documentul fondator al naţiunii române moderne, Proclamaţia din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Doresc să urez comunităţii armene din România o viaţă cât mai îndelungată şi să reuşească pe viitor să reprezinte ceea ce a reprezentat şi în acest trecut pe care această comunitate l-a scris cu cinste în România, aducându-şi aportul la tot ce a însemnat evoluţia României în ultimele secole! Sănătate, gânduri bune speranță și credință tuturor armenilor.

Simion Lucian Eduard

Uniunea Armenilor din România Sucursala Tulcea

330 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com