Click pentru a te abona

Ultima Leprozerie din Europa: ultimul capitol

Spitalul de la Tichilești, acolo unde s-a scris istoria “ultimei leprozerii din Europa” își scrie ultimul capitol. Spitalul se închide pentru a se dezvolta în zonă un Centru Social. Un centru pentru îngrijiri paleative pentru oamenii bătrâni și singuri, de care, lumea mult prea grăbită nu mai are timp.

Ultimii bolnavi de lepră din România şi, probabil, ultimii din Europa, au trăit în Grădina lui Dumnezeu din inima pădurii, undeva, aproape de Isaccea, la 40 de kilometri de Tulcea. O colonie care număra peste 180 de personae. Acum au mai rămas doar 15.

La Tichilești, demult tare, era o mănăstire şi nişte pustnici care au adunat pe lângă ei bolnavii de lepră ca pe nişte copii ai Domnului loviţi de soartă. Lepra mutilează: distruge sistematic ochi, chipuri, mâini, picioare, lepra este o boală grea, complexă, greu de suportat. “Nici nu mori, nici nu trăiești” spunea unul dintre mebrii comunității când au fost vizitați de Excelenţa Sa, Domnul Jonathan Scheele, fost şef al Delegaţiei Comisiei Europene în România.  În prezent boala se tratează cu antibiotice și nu mai reprezintă un pericol. Dar parcursul a fost lung și anevoios.

În urmă cu patru ani am realizat un reportaj radiofonic pentru Radio România Actualități pe care vă rog acum să- l urmăriți împreună cu un material video. Pentru că nu avem voie să uităm. Un fel de recurs la …istorie. Dumnezeu să- i odihnească în pace și în liniște pe toți cei care au suferit, au iubit, au avut copii…au trăit cu această boală cumplită.

Geta Negrișanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com