Click pentru a te abona

Societatea Ornitologică Română: Cea mai mare colonie de pelicani din Europa la Roșca-Buhaiova, în Delta Dunării

0 Shares

În decursul anului 2016, numărul total înregistrat al pelicanilor din România (ambele specii) este de peste 20.000 de exemplare, relevă numărătoarea sincron organizată de Societatea Ornitologică Română în luna mai a anului 2016.

pelicani02

Acțiunea de evaluare a efectivelor de pelicani efectuată de SOR a făcut parte din primul Recensământ Internațional al Pelicanilor în Europa de Sud Est, acțiune organizată de Society for the Protection of Prespa (SPP) și Hellenic Ornithological Society (HOS), partenerul Birdlife din Grecia. Numărătoarea pelicanilor a avut loc simultan în Balcani în Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România.
pelicani05
În țara noastră cuibăresc două specii de pelicani – pelicanii creți (Pelecanus crispus) și pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus). Sunt păsările zburătoare cele mai mari din țara noastră și au devenit adevărate simboluri ale Deltei Dunării. Biologii de la SOR au acoperit Bazinul Dunării și lacurile adiacente, Oltul inferior, litoralul Mării Negre și lacurile din vecinătate, zona lagunară Razelm-Sinoe, iar o parte din Delta Dunării a fost monitorizată prin survol. O altă parte a Deltei și a zonei lagunare a fost monitorizată de rangerii și agenții de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, ARBDD.

Record în cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa

În cazul pelicanilor comuni (Pelecanus onocrotalus), există vești foarte bune. Cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, cea de la Roșca-Buhaiova, este din ce în ce mai extinsă, acest lucru fiind evident pe baza observațiilor efectuate în ultimii ani. În timpul survolării au fost realizate fotografii aeriene, iar apoi au fost numărate individual toate păsările care apar în fotografii cu ajutorul programelor specializate. Rezultatele indică faptul că aici avem deja un număr record pentru cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi. Locația a fost menționată ca și colonie de pelicani comuni de mai bine de un secol, însă în prezent colonia s-a extins mult în latura de nord-vest. Păsările depind de disponibilitatea locurilor de cuibărit (plauri), însă deosebit de importante sunt măsurile de protecție luate (sub administrarea ARBDD) prin eliminarea deranjului uman. În colonie au fost numărați 18.633 de indivizi, atât perechi cuibăritoare, cât și imaturi prezenți aici în perioada de cuibărit , record absolut de la începerea numărătorilor aici și un maxim înregistrat după cunoștințele noastre. În rest, prezența la începutul lunii mai a fost scăzută, în total, în România, fiind numărați 19. 993 de pelicani comuni.
pelicani04
Vești îmbucurătoare și despre pelicanii creți

„Numărătoarea din 2016 a fost una cu emoții după ce în 2015 au fost înregistrate pierderi semnificative. Anul trecut, doar în Delta Dunării a fost constatată o mortalitate de proporții, minim 121 de pelicani creți(Pelecanus crispus) fiind victime ale gripei aviare în zonele de colonii din RBDD, ceea ce înseamnă că a fost pierdut un procent foarte mare din populația din România. Natura are însă o capacitate de refacere deosebită; astfel, avem o colonie nouă de pelicani creți și una în care au reînceput să cuibărească pelicanii creți după ani la rând în care nu mai fusese folosită, în ambele cuibărind considerabil mai multe perechi decât în anii precedenți. Sperăm că în viitor și aceste colonii se vor menține anual și vor reface rapid efectivele pierdute într-un timp atât de scurt”, a declarat Sebastian Bugariu, biolog la Societatea Ornitologică Română. (www.sor.ro)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com