Click pentru a te abona

Simpozionul „Delta și Zone Umede“ reunește la Tulcea 150 de cercetători din 16 ţări

366 Shares

autor Geta Negrișanu

Zonele umede de importanță internațională, așa după cum este Delta Dunării, reprezintă teritorii și (sau) întinderi de apă care includ diferite tipuri de ecosisteme umede și corespund criteriilor de evidențiere a zonelor umede de importanță internațională ale Convenției Ramsar, deținînd o bogată diversitate biologică și având un rol important pentru păsările acvatice.

Parte a unei serii de comunicări științifice lansate în 1992, Simpozionul „Delte și Zone Umede“ este organizat de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, în acest an desfășurându-se sub patronajul Ministerului Cercetării și Inovării, sub egida Asociației Balcanice de Mediu, în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Simpozionul constituie un prilej de prezentare a ultimelor realizări ale cercetătorilor efectuate în Rezervația Biosferei Delta Dunării și în alte zone umede de interes național și internațional și pentru fundamentarea științifică a managementului acestor arii protejate.  Peste 150 de cercetători din 16 ţări, Austria, Azerbaijan, Belgia, China, Georgia, Germania, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina şi Ungaria, alături, fireşte de cercetătorii români sun prezenți la reuniunea de la Tulcea.

Consiliul Județean Tulcea a reușit să folosească acest instrument financiar ITI Delta Dunării, singurul din țară, de aproximativ 1,5 miliarde euro, cu tot cu contribuția statului român, prin care Delta Dunării s-a regăsit ca actor important în atragerea fondurilor europene.

 Viziunea pentru regiunea Delta Dunării a fost definită astfel: o zonă atractivă – cu biodiversitate valoroasă și mediu de afaceri dinamic, cu activități economice la nivel mic/mediu atât în domeniile tradiționale cât și în cele moderne – unde oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Nu trebuie să uităm că, de-a lungul timpului, Delta Dunării a reprezentat în Europa un reper istoric, în 1856, la Sulina fiind înființată Comisiunea Europeană a Dunării, un prim pas spre ceea ce se întâmplă astăzi, o Europă unită. Așa cum am discutat și cu doamna ambasador al Franței, Michele Ramis, acest areal al biodiversității trebuie protejat. Toți factorii responsabili trebuie să se implice în acest demers, mă refer la guvernele României, mediul academic, institutele de cercetări.

Delta Dunării are nevoie de ajutor și așa cum bine știți este nevoie de un ajutor fundamentat științific. Fondurile europene și bugetul național trebuie să reprezinte componente importante în tot ceea ce înseamnă revitalizarea deltei de la bază, unde sunt cele mai mari probleme. Fără o alocare anuală de fonduri, din bugetul statului român, pe problematica deltei, nu vom avea rezultatele scontate.

Dacă în momentul de față Delta Dunării reprezintă o zonă care necesită un tratament, va veni vremea, nu peste mult timp, când probabil va trebui să sufere operații chirurgicale destul de agresive. Toți cei care suntem aici, de față, și care avem un cuvânt de spus, cred că trebuie să ne unim forțele pentru a evidenția necesitatea absolută de susținere a nevoilor deltei, atât prin mediul academic cât și prin alocări financiare“, a declarat președintele Horia Teodorescu alocuțiunea sa.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com