Click pentru a te abona

Se refac locurile de cuibărit de pe Insula Ceaplace. Primii pelicani creți au venit

167 Shares

Pelicanul creț (Pelecanus crispus), este una dintre cele mai mari și mai frumoase păsări din România. Considerată periclitată la nivel mondial, Delta Dunării este unul din mereu mai puținele locuri din lume în care această specie a găsit locuri favorabile de cuibărit și reproducere.

“În perioada 2005-2009, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Royal Society for the Protection of Birds, a desfășurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creţ din Delta Dunării”, având ca obiective protejarea populaţiei existente și îmbunătățirea condiţiilor de cuibărire, având ca rezultantă sporirea șanselor de supraviețuire și dezvoltare a noilor generații.
Insula Ceaplace de pe lacul Sinoe, a devenit o zonă strict protejată din perimetrul RBDD tocmai datorită faptului că an de an, aici găsesc loc prielnic de cuibărit și creștere a puilor un număr semnificativ de perechi de pelican creț. Însă tot an de an, pentru a contracara efectul valurilor și al fluctuațiilor nivelului apei, este necesară consolidarea suprafeței insulei. Insula Ceaplace este situată în partea de nord a lacului Sinoe, în apropiere de limita zonei de protecție a Grindului Lupilor și are o suprafață de 0,6 ha și o lungime de 4.514m” spune deputatul social democrat Lucian Simion, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, membru al Comisiei pentru relația cu UNESCO, fost Guvernator al ARBDD.
“Anual se recondiționează această zonă tocmai pentru că aici cuibărește cea mai mare colonie de pelican creț din Europa.  Ei se reîntorc din cartierele de iernare mai devreme decât pelicanii comuni, la începutul lui martie, chiar în această perioadă a fost semnalată prezența primelor păsări. Cuibul este mai elaborat, alcătuit din rizomi de stuf şi alte resturi vegetale. Cuibăritul se desfăşoară în mod similar celeilalte specii, în lunile martie-aprilie. Femela depune 2-4 ouă a căror perioadă de incubaţie durează circa 31 de zile. Puii sunt gata de zbor după 75-85 zile şi ating maturitatea la 3-4 ani.
Pelicanul creț revine an de an, la începutul lunii februarie, la vechile locuri de cuibărit, iar anul acesta, pe insulă sunt deja aproximativ 60 de exemplare de pelican creț” a mai spus demnitarul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com