Click pentru a te abona

Pestă porcină africană la Somova, Pardina, Ceatalchioi, Maliuc. Măsuri de izolare a focarelor.

1 Shares

*IMPORTANT: Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie — prin mortalitatea cauzată de evoluția bolii, limitarea mișcării animalelor, reducerea pieței de desfacere prin interdicții de export animale vii și produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare.

Ca urmare a apariției unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul administrativ a patru comune (Ceatalchioi, Pardina, Maliuc și Somova) și a municipiului Tulcea, prefectul județului Tulcea, domnul Lucian Furdui, a convocat Centru Local de Combatere a Bolilor (CLCB) pentru a veni în sprijinul echipelor de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea.

La ședința CLCB a fost invitat și a participat și secretarul de stat Geronimo Răducu Brănescu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a subliniat faptul că există doi factori ce provoacă răspândirea bolii: factorul animal și factorul uman.

Dacă pentru factorul animal au fost luate de către medicii veterinari toate măsurile de izolare a focarelor, în ceea ce privește factorul uman este nevoie de cooperarea cetățenilor cu autoritățile statului și semnalarea oricărei suspiciuni a bolii, respectiv atunci când constată că animalele lor au febră. De asemenea, în cadrul ședinței CLCB a fost comunicat faptul că s-au confirmat 37 de focare în cele cinci unități administrativ teritoriale iar numărul mortalităților la suine a ajuns la cota 35. Boala nu este periculoasă pentru om, însă în cazul porcinelor virusul pestei porcine africane provoacă mortalitate în 100% din cazuri.

Tot în cadrul CLCB a fost luată măsura instituirii de filtre la ieșirile din municipiul Tulcea și la trecerea bac între municipiu și suburbie, ca măsură suplimentară de izolare a bolii pe raza celor patru comune și a suburbiei municipiului Tulcea.

DSVSA Tulcea face un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodăria sau ferma cu aceleași haine și încălțări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerea în exploatațiile proprii a unor porcine de proveniență necunoscută și mai ales fără înștiințarea medicului veterinar.

IMPORTANT: Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie — prin mortalitatea cauzată de evoluția bolii, limitarea mișcării animalelor, reducerea pieței de desfacere prin interdicții de export animale vii și produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare.

Pe de altă parte, boala este foarte importantă, căci datorită rezistenței foarte mari a virusului în mediul înconjurîtor, precum și a contaminării unor vectori (precum căpușele, în care virusul poate rămâne activ câțiva ani), boala devine endemică (adică o boală care persistă într-o anumită regiune, într-o anumită populație de animale), foarte greu de eradicat, cu costuri uriașe.

Nu există nici un tratament pentru porcinele bolnave de pestă porcină africană. Porcii afectați trebuie sacrificați, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiții de maximă siguranță, pentru a preveni răspândirea bolii.

Nu există vaccinuri pentru aceasta boala, deci nu se poate face vaccinare. De aceea, cele mai eficiente măsuri sunt cele de prevenire a introducerii bolii, prin respectarea măsurilor de biosecuritate.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com