Click pentru a te abona

Noutățile anului 2015 la pescuit: priponul, setca, Golful Musura, Sf. Gheorghe, Periteașca, Perișor, Dunărea veche

Conform practicii bunului obicei care s-a format de-a lungul timpului, chiar dacă ne apropiem de sfârșitul anului, Ordinul de prohibiție pentru pescuit / anul 2015 continuă să existe doar sub formă de proiect la ANPA. Guvernatorul ARBDD, Lucian Simion, a făcut câteva precizări privind noutățile propuse de rezervație în urma amplelor dezbateri cu pescarii din deltă.

Pescari01

Ordinul de prohibiție la pescuit pentru anul 2015 are câteva elemente de noutate, după cum urmează:

*setcile vor putea fi folsite timp de zece luni față de numai șase luni conform prevederilor de până acum

*se introduce utilizarea priponului în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării ca fiind o activitate tradițională, fără  a fi folosit drept nadă țiparul.

*se va putea pescui cu unelte specifice zonelor de baltă și în zona de melele – Golful Musura – Sfântu Gheorghe în perioada 1 aprilie- 9 iunie 2015.

*perioada de prohibiție pentru pescuit în Complexul lagunar Razim-Sinoe s-a micșorat cu 20 de zile (01.04-09.06.2015).

*se permite pescuitul pe Dunărea veche, cu excepția zonei de cruțare, de la Dunăre Mila8 până la canalul Răducu.

*se va putea pescui pe zona cursului vechi al canalului Sf. Gheorghe din decembrie 2015 până-n martie 2016 (dacă nu este înghețat). În această zonă s-ar putea pescui și în perioada martie – decembrie, cu excepția buclei Uzlina – Mahmudia, considerată zonă de cruțare permanentă.

*se va putea pescui în zona Periteașca- Perișor conform regulilor impuse de Administrația Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Prohibitia pescuitului în scop comercial, familial și recreativ/sportiv a scrumbiei de Dunăre se stabilește după cum urmează:

a) pe sectorul de Dunăre și canalele sale, de la Marea Neagră pânăa la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 12 zile, ân perioada 11 aprilie – 22 aprilie inclusiv;
b) pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 21 de zile, în perioada 15 aprilie – 05 mai inclusiv;
c) pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 02 mai – 31mai inclusiv;
d) în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maxim 2 setci în perioada 01aprilie – 10 aprilie inclusiv.
e) în sezonul de pescuit la scrumbie capturile accidentale de ciprinide asiatice (singer, novac, cosaș) se pot reține în vederea valorificării.

Guvernatorul ARBDD și-a exprimat speranța ca în urma diligențelor necesare începând cu anul viitor să existe un Ordin de prohibiție pentru pescuit strict pentru RBDD, emis de autoritatea rezervației, Ordin care va apărea la timp.

Proiectul de Ordin de prohibiție la pescuit pentru anul 2015 poate fi citit integral aici.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Un Raspuns la Noutățile anului 2015 la pescuit: priponul, setca, Golful Musura, Sf. Gheorghe, Periteașca, Perișor, Dunărea veche

  1. astronaut10 15 decembrie 2014 at 19:02

    dnle Lucian Simion , am si eu o nelamurire…pe baza caror criterii ati marit perioada de la 6 luni la 10 luni ( pentru setci) ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.