Click pentru a trimite e-mail

Grecii Ansamblului artistic “Artemis” din Sulina au adus spiritul Dobrogei în Cetatea Sighișoarei, la Pro Etnica

1K Shares

autor Geta Negrișanu

Cetatea medievală a Sighișoarei, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, găzduiește, pentru al 17-lea an, Festivalul Intercultural ProEtnica, manifestare considerată a fi una dintre cele mai ample din Europa și, cu siguranță, cea mai mare și mai reprezentativă pentru minoritățile naționale din România. Festivalul se desfășoară în perioada 21-25 august 2019.

Anul acesta, ProEtnica se bucură de participarea a peste 600 de personalități ale lumii politice, sociale și universitare, scriitori, dansatori și cântăreți, artiști plastici, meșteșugari, din cadrul minorităților care au răspuns invitației Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) Sighişoara, principalul organizator al manifestării împreună cu Organizaţiile Minorităţilor Naţionale.

Timp de cinci zile, pe scena din Piața Cetății vor urca 37 de ansambluri ale celor 19 minorități recunoscute, oficial, în România: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, evrei, germani, greci, cehi, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruteni, romi, sârbi, slovaci, turci, tătari, ucraineni. Se adaugă minoritatea sorabă din Germania, ca invitat special al Festivalului. Scena va mai fi dechisă pentru vizionarea spectacolului de teatru evreiesc în care se detașează prezența carismatică a actriței Maia Morgenstern.

Evoluțiilor artistice de pe scenă li se adaugă expoziții de artă plastică, prelegeri, mese rotunde, simpozioane, aflate sub genericele „Agora dialogului intercultural” şi „Salonul Literar” – ultima secțiune fiind o noutate absolută în programul ProEtnica.

De altfel, Festivalul se bucură, anul acesta, de sprijinul Institutului Cultural Român, instituție menită să promoveze în lume cultura românilor și a minorităților etnice conlocuitoare.

Cetatea are, de asemenea, spații consacrate meșteșugarilor și standurilor de prezentare a minorităților naționale care pot fi vizitate, zilnic, între orele 10:00 -18:00.ProEtnica este „o adevărată sărbătoare în Cetatea Medievală a Sighişoarei, unde diferite culturi, diferite limbi, diferite dansuri se întâlnesc pe aceeaşi scenă şi oferă un spectacol încântător prin performanţa lor.

Din cel mai estic oraș al Uniunii Europene, de la Sulina, au venit grecii Ansamblului Artemis care au încins atmosfera și au primit ropote de aplauze. Ei au reprezentat zona de nord a Dobrogei, acolo unde 15 minorități etnice trăiesc de veacuri împeună în pace, armonie și înțelegere deplină.

Ansamblul ARTEMIS a luat fiinţă în anul 1996, are în componenţa sa 18 tineri cu vârste cuprinse între 13 – 17 ani  şi este instruit şi coordonat de d-na Roşca – Neranzi Angelica.

Ansamblul ΆRTEMIS este un ansamblu bine închegat care interpretează dansuri populare greceşti şi a participat la numeroase festivaluri, concursuri şi emisiuni televizate fiind de fiecare dată foarte apreciat.  

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com