Click pentru a te abona

Deputat PSD, Mirela Furtună – declaraţie politică: “Referendumul din Catalonia – o idee neinspirată”

0 Shares

*”Ca membră a Comisiei pentru politică externă, pledez pentru un dialog deschis şi onest între autorităţile din Catalonia şi autorităţile Guvernului central spaniol, respectându-se cadrul legal existent, suveranitatea, integritatea şi unitatea teritorială a Spaniei” (Deputat Mirela Furtună).

“După cum ştiţi, cel mai important eveniment politic din Europa a fost aşa-zisul referendum pentru independenţa Cataloniei.

Subliniez sintagma “aşa-zisul referendum”, deoarece referendumul desfăşurat nu a respectat niciun principiu democratic privind exercitarea dreptului la vot. În primul rând, referendumul a fost organizat fără a se ţine cont de cadrul legal spaniol, stabilit atât prin legi organice, cât şi prin Constituţia Spaniei. Mai mult, nu a existat nicio comisie electorală independentă, nu au existat garanţii minime de securitate la secţiile de vot şi nu a existat posibilitatea identificării votanţilor multipli. Un asemenea referendum nu poate fi numit în nicio ţară democratică drept reprezentativ.

În al doilea rând, referendumul a fost organizat, deşi exista o decizie a Tribunalului Constituţional care a declarat organizarea referendumului drept neconstituţională. Nu putem accepta, într-o Europă modernă şi democratică, ca deciziile celei mai importante instanţe din ţară să nu fie respectate.

Totuşi, în ciuda eforturilor autorităţilor centrale spaniole, un simulacru de referendum a fost organizat, iar liderii secesionişti, în frunte cu Carles Puigdemont, insistă că rezultatul votului dă dreptul Cataloniei să-şi declare independenţa.

Deşi acest scenariu este puţin probabil, este interesant de aflat care vor fi efectele economice pentru regiunea Catalonia, în cazul declarării independenţei. Câteva organizaţii financiare de prestigiu, printre care Citigroup, ING, Business Insider, au realizat o simulare şi au tras următoarele concluzii:

PIB-ul Cataloniei ar scădea cu 30%; Catalonia ar pierde fonduri structurale de peste 1,4 miliarde de euro;

Ieşirea Cataloniei din Uniunea Europeană va duce la introducerea de taxe vamale, tarife pentru comerţ şi bariere administrative care vor scădea competitivitatea exporturilor de produse catalane;

Moneda euro ar deveni în Catalonia monedă străină, conducând la creşterea costurilor de export şi la scăderea competitivităţii acestei regiuni; Crearea unui deficit de 4,692 miliarde de euro pentru pensiile catalane; Un şomaj de aproximativ 35% în regiune.

Este evident că o astfel de variantă nu este favorabilă pentru populaţia catalană, de aceea trebuie identificate cele mai bune soluţii la criza actuală. Există trei opţiuni posibile, pe care le voi enumera pe scurt:

Activarea art. 155 din Constituţie, care permite Guvernului să ia administrarea Cataloniei; Menţinerea cursului actual şi declararea independenţei regiunii Catalonia; Deschiderea unui canal pentru dialog.

Opinia mea este că doar deschiderea unui canal pentru dialog este o soluţie viabilă. Declararea independenţei nu este în interesul niciuneia dintre părţi. Catalonia nu va fi recunoscută ca stat la nivel internaţional. Iar activarea art. 155 ar duce la adâncirea clivajelor dintre populaţia din Catalonia, care-şi doreşte independenţa, şi ceilalţi, ceea ce ar exacerba situaţia de criză.

Ca membră a Comisiei pentru politică externă, pledez pentru un dialog deschis şi onest între autorităţile din Catalonia şi autorităţile Guvernului central spaniol, respectându-se cadrul legal existent, suveranitatea, integritatea şi unitatea teritorială a Spaniei.”(CD/declaratie politica)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com