Click pentru a trimite e-mail

Deputat Lucian Simion: Interpelare privind “Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție, dezvoltarea serviciilor”

*Este necesară diversificarea domeniilor în care se pot face investiții finanțate prin această prioritate 2.2, deoarece, cele incluse în Ghid, în Anexa 2, nu au reprezentativitate egală producând dezechilibre în finanțarea diferitelor regiuni și domenii economice .

INTERPELARE 

Către : Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

D-nei Viceprim-ministru, SEVIL SHHAIDEH

De către : Deputat SIMION LUCIAN EDUARD, Grupul Parlamentar al PSD, Circumscripția electorală nr. 38, TULCEA

Obiectul interpelării :  Diversificarea domeniilor în care se pot face investiții conform Ghidului Solicitantului prin POR, pentru prioritatea de investiții 2,2 –  destinată IMM – urilor: “ Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție, dezvoltarea serviciilor “ în teritoriul ITI pentru codul CAEN 2370 “ “Tăierea, finisarea și fasonarea pietrei

parlament-4Stimată Doamnă Ministru,

Județul Tulcea beneficiază de un Program Teritorial de Investitii ITI Delta Dunării)  în valoare de  1.115 mil euro, finanțat din cinci fonduri europene. Mecanismul ITI poate acoperi activități eligibile din șapte Programe Operaționale și din PNDR. Axele și măsurile special selectate de Guvernul României au ca scop reflectarea câtorva dintre particularitățile regiunii Deltei Dunării.

ITI presupune o abordare financiară integrată pentru finanțarea investițiilor din zona Deltei Dunării, un teritoriu unic, cu trăsături specifice, care necesită, de asemenea, o abordare integrată .

Una dintre activitățile economice specifice  județului Tulcea este și prelucrarea pietrei, activitate desfășurată de numeroasele cariere existente pe întreg teritoriul  județului . În prezent sunt înregistrate și funcționează un numar de 45 de societăți comerciale cu obiect de activitate: “extracția și prelucrarea pietrei” .

Există o mare așteptare și un interes deosebit din partea societăților de profil în această sesiune de finanțare pentru  accesarea fondurilor europene în vederea retehnologizării liniilor de producție cu utilaje noi, performante .

Programul Operaționat Regional, cel care are direcții de finanțare pentru IMM- uri,  pentru dezvoltarea și extinderea capacităților de productie care ar putea acoperi acest domeniu de activitate, al societăților din zona de prelucrare a pietrei de carieră, nu are prevăzut în Ghidul Solicitantului drept domenii de activitate eligibile codurile CAEN ( ex. 2370 . etc ) specifice.

Este necesară diversificarea domeniilor în care se pot face investiții finanțate prin această prioritate 2.2, deoarece, cele incluse în Ghid, în Anexa 2, nu au reprezentativitate egală producând dezechilibre în finanțarea diferitelor regiuni și domenii economice .

În urma numeroaselor sesizări din partea societăților comerciale din zona care vizează exploatarea și prelucrarea pietrei, referitor la lipsa din Anexa 2 din Ghidul Solicitantului al POR a domeniilor eligibile din zona lor de activitate,  și având în vedere importanța acestora pentru economia locală, va rog să precizați urmatoarele:

  1. În condițiile actuale, este posibilă finanțarea IMM-urilor care au codurile CAEN pentru activitatea de prelucrarea, fasonarea și exploatarea pietrei, CAEN 2370 din POR ?
  2. Se poate completa Anexa 2 – Lista domeniilor eligibile – la ghidul specific priorității de investiții 2.2 realizat de AM – POR, cu codurile CAEN specificate? În cât timp ?
  3. Precizați dacă există programe care pot asigura finanțare europeană, la acest moment, pentru IMM-urile care au ca obiect de activitate “prelucrarea și exploatarea pietrei”.

Solicit răspuns scris.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.