Click pentru a te abona

Botezul Cailor în Dobrogea de Nord

0 Shares

Credincioșii si preoții consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.

De aceea, Marele și Bătrânul Fluviu al Europei, primește în fiecare an slujba de Bobotează, obiceiurile și credințele care însoțesc această sărbătoare săvârșită de un sobor de preoți în prezența unui mare număr de credincioși este urmat ]n fiecare an.

Apa sfințită la biserică în această zi pentru toți cei care doresc să o ia acasă, nu se strică niciodată.

Prin agheasmă se înțelege atât apa sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. Agheasma mare se săvârșește numai de Bobotează, spre deosebire de Sfințirea cea mică a apei, care are loc în biserică, în prima zi a fiecărei luni și în case, la sfeștanie.

Agheasma mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 și 14 ianuarie, altfel, este necesară aprobarea preotului duhovnic spre a fi folosită.

La Luncavița, Cerna, Dăeni, în alte localități din lunca și delta Dunării, există din străbuni obiceiul cunoscut sub numele “Botezul Cailor”.

Astfel, după ce oamenii participă la slujba de Bobotează și fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă pentru belşugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului , mai și toarnă câte puţină agheasmă în fântânile întâlnite în cale. Odată ajunşi acasă, oamenii stropesc cu agheasmă șura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa şi grădina, ograda.

Mai apoi își duc caii la Botez unde, aceste animale care au ajutat omul de la țară, și nu numai, în toate timpurile, primesc, după o scurtă slujbă, Botezul Domnului, își scutură coama cât mai frumos gătită de stăpân și încep întrecerea pentru a-și demonstra măiestria. În final sunt premiați cu furaje gustoase și aplauzele localnicilor care așteaptă în fiecare an, cu mare nerăbdare acest moment deosebit .

După sărbătoarea Sfântului Ion, se încheie perioada  Sărbătorilor de iarnă în Dobrogea. Încep Sărbătorile pe rit vechi.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com