Click pentru a te abona

Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor

1 Shares

*„Toţi oamenii se nasc liberi şi egali în demnitate şi în drepturi”

Anual, la 24 martie, este marcată Ziua internaţională pentru dreptul la adevăr privind încălcări ale drepturilor omului şi pentru demnitatea victimelor. Acest eveniment a fost instituit de Adunarea Generală a ONU, la 21 decembrie 2010, reprezentând un omagiu adus memoriei monseniorului Oscar Arnulfo Romero, ucis la 24 martie 1980, în urma denunţării încălcărilor drepturilor omului în cazul celor vulnerabili din El Salvador.
Evenimentul promovează recunoaşterea impactului activităţii şi a valorilor dovedite de Monseniorul Oscar Arnulfo Romero, după ce a denunţat încălcări ale drepturilor omului în cazul celor mai vulnerabile populaţii şi a apărat principiile de protecţie a vieţii, a promovat demnitatea umană şi opoziţia faţă de toate formele de violenţă. Scopul marcării acestei zilei este să onoreze memoria victimelor încălcărilor grave şi repetate ale drepturilor omului şi să promoveze importanţa dreptului la adevăr şi justiţie, să aducă un omagiu celor care şi-au dedicat şi pierdut vieţile în lupta pentru răspândirea şi protejarea drepturilor omului.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a transmis un mesaj:

”Ziua internațională a dreptului la adevăr cu privire la încălcările drepturilor omului onorează memoria victimelor unor abuzuri sistematice și îngrozitoare. În această zi, onorăm vitejia și determinarea victimelor, a reprezentanților societății civile și a liderilor comunității din întreaga lume care se străduiesc fără încetare pentru un viitor mai bun, ghidați de busola demnității umane. Eforturile lor de a descoperi adevărul despre încălcările grave ale drepturilor omului și despre circumstanțele în care au fost comise sunt o inspirație și un serviciu pentru noi toți.

Adevărul deschide calea către dreptate, reparație și vindecare. Ne ajută să depășim prejudecățile, narațiunile dezbinătoare și polarizarea extremă. De asemenea, ajută la abordarea cauzelor principale ale conflictului și la prevenirea reapariției acestuia. Acesta este și motivul pentru care „Cea mai înaltă aspirație” – chemarea mea la acțiunea pentru drepturile omului – oferă eforturi pentru a promova dreptatea și responsabilitatea pentru toți.

Deoarece recunoaștem curajul apărătorilor drepturilor omului de pretutindeni, să ne angajăm să îi protejăm pe cei care caută adevărul și dreptatea și să oferim victimelor remedii eficiente și să le restabilim demnitatea.”

Dreptul la adevăr este adesea invocat în contextul încălcărilor grave ale drepturilor omului şi nerespectării reglementărilor din domeniul umanitar. Rudele victimelor execuţiilor sumare, dispariţiilor forţate, răpirilor sau torturii au nevoie să ştie ce s-a întâmplat cu acestea. Dreptul la adevăr implică aflarea întregului adevăr cu privire la evenimentele petrecute, circumstanţele specifice şi participanţi, precum şi despre motivele din spatele lor.

Deputat Mirela Furtună

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com