Click pentru a trimite e-mail

Ziua Internaţională a Mării Negre: A 20-a aniversare de la semnarea Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării

0 Shares

În fiecare an, data de 31 octombrie marchează aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre – cea mai izolată mare faţă de oceanul planetar. La această dată, în anul 1996, miniştrii mediului din cele şase ţări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina- au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre. Acesta conţine un set cuprinzător de strategii şi măsuri pentru protecţia şi reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii. Planul reprezintă practic instrumentul prin care ţările riverane luptă pentru a proteja Marea Neagră împotriva poluării. Planul a fost revizuit de către cei şase miniştri în data de 17 aprilie 2009, la Sofia, Bulgaria.

marea-neagra

În luna aprilie 1992, reprezentanţii României, Bulgariei, Georgiei, Federaţiei Ruse, Turciei şi Ucrainei au semnat la Bucureşti, după şase ani de negocieri, Convenţia pentru Protecţia Mării Negre împotriva Poluării ce a fost ratificată de ţara noastră prin Legea nr. 98/1992 (Convenţia este cunoscută ca şi Convenţia de la Bucureşti). Principalele obiective ale acestei Convenţii se referă la reducerea poluării din surse de pe uscat şi de pe mare, protecţia şi conservarea biodiversităţii marine şi a peisajului, promovarea managementului integrat al zonei costiere şi cooperarea în cazul poluărilor accidentale cu impact tranfrontier.

Comisia Mării Negre este o organizație interguvernamentală responsabilă cu punerea în aplicare a Convenției privind protecția împotriva poluării Mării Negre, care stabilește cadrul juridic pentru cooperarea regională și eforturile necesare pentru a reduce poluarea și a crește gradul de protecție a mediului marin. Părțile la prezenta convenție, Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina, toate sunt reprezentate în cadrul Comisiei. Secretariatul Permanent al Comisiei Mării Negre se află în interiorul complexului Palatul Dolmabahce din Istanbul, Turcia.

În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei Mării Negre care a avut loc la Istanbul în 12-13 octombrie 2016, România a preluat de la Georgia, pentru un an (2016/2017), preşedinţia acestei comisii. Preşedinţia va fi asigurată de către doamna Simona Olimpia Negru, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În acest an în care se aniversează 20 de ani de la data semnării Planului de acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Asociaţia “EUROTULCEA” vor marca acest eveniment împreună cu elevi şi cadre didactice de la şcolile şi liceele din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Sf. Gheorghe, Crişan, Sulina, Chilia Veche. Acţiunile vor cuprinde prezentarea semnificaţiei evenimentului de mediu şi a caracteristicilor Mării Negre, prezentarea pe scurt a proiectelor ARBDD legate de Marea Neagră, atelier de lucru cu activităţi interactive. Cunoştinţele acumulate vor fi evaluate prin chestionare, fişe de recunoaştere specii şi fişe de feed-back.  

În luna octombrie 1996, în cadrul Comisiei pentru Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării, s-a convenit implementarea Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre Împotriva Poluării. Documentul a fost conceput în spiritul Declaraţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare şi a Agendei 21. Acesta conţine un set cuprinzător de strategii şi măsuri pentru protecţia şi reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii, şi reprezintă:

–      Promisiunea unui viitor mai bun pentru aproximativ 16 de milioane de oameni din cele şase ţări care trăiesc pe malul mării.

–      Angajamentul guvernelor regionale pentru o acțiune serioasă pentru a face o diferență reală la reabilitarea și recuperarea mării.

–      Un plan dedicat vieții multor oameni care își dedică timpul și energia pentru ajuta la protejarea mediului marin.

Începând cu anul 1996, data semnării Planului de acţiune este celebrată anual simultan în cele şase ţări riverane Mării Negre şi reprezintă o activitate regională destinată sensibilizării opiniei publice cu privire la necesitatea unei cooperări regionale pentru protecția Mării Negre şi evidentierii importanţei dezvoltării economice a regiunilor sale. Milioane de oameni trăiesc în apropiere de Marea Neagră și este important să se găsească soluții comune, în scopul de a proteja patrimoniul lor unic.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com