Click pentru a te abona

„Ziua Dobrogei“, Sărbătoarea tuturor dobrogenilor oriunde s-ar afla. Prilej de bucurie și de recunoștință veșnică

795 Shares

Joi, 14 noiembrie 2019, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 141 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, Consiliul Județean Tulcea împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, prin Ansamblul Artistic Baladele Deltei au organizat un amplu spectacolul folcloric ce i-a avut drept invitați speciali pe Irina Loghin, Gelu Voicu și Ciprian Roman. Și-au mai dat concursul Gigi Stoica, Adriana Deaconu, Traiana Frîncu, Orchestra Populară „Flacăra Prahovei“ a Filarmonicii „Paul Constantinescu“ Ploiești, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean“ Deva, Ansamblul Folcloric „Doina Prahovei“ și Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei“ cu soliștii Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocănița și Costel Atanasof.

„Ne amintim în fiecare an, reiterăm cu respect și recunoștință toate câte s-au întâmplat în urmă cu 141 de ani pentru ca Dobrogea, străvechea provincie dintre Dunăre și Marea Neagră să se realipească trupului tării mamă, România. Îmi place să evoc afirmația Princepelui Carol I conform căreia „Dobrogea este piatra nestemată pe care am pus-o pe coroana mea regală”, pentru că acesta era adevărul de facto iar pentru regiunea noastră reprezenta o confirmare și, totodată, o garanție a importanței și a rolului strategic al Dobrogei în economia spațiului românesc proaspăt reîntregit.

Alipirea Dobrogei de nord a fost sărbătorită de românii dobrogeni, după cum o demonstrează primirea cu toată cinstea din iunie 1877 făcută la Măcin trupelor ruse și apoi în decembrie 1877 petiția dobrogenilor care, acoperită de nume și semnături, cerea unirea Dobrogei cu România.  De altfel, numeroși români dobrogeni se înrolaseră în armata română ca voluntari în timpul războiului. Unirea Dobrogei de nord cu România a fost dorința guvernului și populației românești în aceași măsură. Rezumând, Unirea Dobrogei cu România a avut loc în urma războiului de independenţă din 1877-1878 şi consfinţită prin Tratatul de la Berlin de la 13 iulie 1878.  În schimbul Dobrogei România a trebuit să cedeze Rusiei Basarabia de Sud (judeţele Cahul, Bolgrad şi Ismail), pe care o obţinuse în urma Războiului Crimeei (1856).

Consider că este de datoria noastră să înscriem toate aceste file de istorie în conștiința noastră, să evocăm cu fiecare prilej mândria de a fi urmașii eroilor care-au săvârșit unirea cea mică după cum este cunoscut acest fapt în istorie și să ne străduim să susținem și să realizăm modernizarea Dobrogei, a României. Așa să ne ajute Dumnezeu!” A declarat deputatul Simion Lucian Eduard aflat la evenimentul artistic organizat cu prilejul Zilei Dobrogei.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com