Click pentru a te abona

Work-life balance. Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie a părinților

106 Shares

* Directiva încurajează participarea femeilor pe piața muncii și o împărțire egală a responsabilităților între femei și bărbați în familie și contribuie, de asemenea, la micșorarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați.

Președinția română la Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu pe Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie a părinților și îngrijitorilor. Acordul trebuie aprobat și de către statele membre ale Consiliului UE.

Scopul directivei este acela de a îmbunătăți accesul părinților angajați și al îngrijitorilor pe piața muncii și introduce o serie de standarde minime la nivelul UE, în ceea ce privește concediul de creștere a copilului, concediul de paternitate, concediul pentru îngrijitori și aranjamentele de muncă flexibile. Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și viața de familie pentru părinți și îngrijitori include: *Introducerea concediului de paternitate. Părinții vor putea să aibă cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate în timpul nașterii copilului, compensați cel puțin la nivelul salariului bolnav. *Consolidarea concediului pentru creșterea copilului prin compensarea cel puțin a nivelului de salarizare și a transferului de la un părinte la altul. Părinții vor avea, de asemenea, dreptul de a solicita un concediu într-o manieră flexibilă (cu jumătate de normă sau în mod fragmentar), iar vârsta copilului până la care părinții pot lua concediu va crește de la 8 la 12 ani. *Introducerea concediului de îngrijitori pentru lucrătorii care se ocupă de rude grav bolnave sau dependente. Astfel, ei vor putea lua 5 zile pe an, compensați cel puțin la nivel de salarizare.

*Extinderea dreptului de a solicita aranjamente flexibile de lucru(ore reduse de lucru, ore flexibile de lucru și flexibilitate la locul de muncă) tuturor părinților care lucrează cu copii până la 12 ani și îngrijitorilor cu rude dependente.
Directiva încurajează participarea femeilor pe piața muncii și o împărțire egală a responsabilităților între femei și bărbați în familie și contribuie, de asemenea, la micșorarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați. Acordul politic obținut reprezintă un real succes la nivelul UE în ceea ce privește politicile din domeniul social și asigură un pachet de drepturi concrete pentru cetățenii europeni..

Pentru a completa propunerea legislativă, inițiativa conține un set de măsuri fără caracter legislativ menite să sprijine statele membre în atingerea obiectivelor comune printre care:  o mai bună utilizare a fondurilor europene pentru îmbunătățirea serviciilor pe termen lung și a serviciilor de îngrijire a copiilor precum și eliminarea obstacolelor economice din calea beneficiarilor secundari care împiedică accesul femeilor pe piața forței de muncă sau lucrul cu normă întreagă.

Deputat PSD Mirela Furtună

Secretar al Comisiei pentru politică externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com