Click pentru a trimite e-mail

Vești bune pentru mass-media: Jurnaliștii nu mai plătesc impozit pentru veniturile din salarii şi/ori drepturi de autor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 11 Februarie 2020, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal potrivit căreia jurnaliştii, tehnicienii, editorii din mass-media să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

“Partidul Social Democrat a venit cu această inițiativă legislativă încă de anul trecut și iată că astăzi  Camera Deputaților, în calitate de for decizional a adoptat această lege care face dreptate jurnaliștilor, tehnicienilor care lucrează în mass-media. Eu cred că această lege nu afectează libertatea şi independenţa presei și că este un ajutor binevenit pentru toți acești oameni care au o profesie frumoasă dar grea, complexă, pentru care-și dedică de cele mai multe ori cu mult peste cele opt ore de muncă despre care vorbim în general” a declarat deputatul tulcean Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

„Mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă. Piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Având în vedere necesitatea sprijinirii activității jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, obținute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitării lor„ se arată în expunerea de motive a legii adoptate astăzi care, presupun că face cumva dreptate acestei bresle.

Concret? Prin această prevedere legislativă, jurnaliștii, tehnicienii, operatorii, editorii vor  intra, practic, în aceeași categorie cu angajații din IT și din construcții.

Pentru ca aplicarea legii să fie clară, se definește și activitatea de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă sau a unui contract de drepturi de autor”a completat social democratul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.