Click pentru a te abona

Velierul – școală MIRCEA, se pregătește pentru un marș istoric. Tainele Marinăriei vor fi dezvăluite cadeților aflați la bord

314 Shares

*Pe velierul – școală MIRCEA s-au pregătit peste 70 de generații. Nava are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitor îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roșie și purtând pe cap coroana, simbol al domniei. Mircea a reprezentat România, cu onoare și cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa și America de Nord.

Cel mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, nava școală Mircea, va împlini, peste o lună, venerabila vârstă de 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forțelor Navale Române  a planificat marșul anual de instrucție  de la Constanța până la Hamburg, portul în care a fost construit și de unde a plecat falnicul velier în anul 1939.

De atunci, Mircea a reprezentat România, cu onoare și cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa și America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generații de marinari militari.

Cu o istorie de opt decenii în spate, uneori învolburată, alteori înseninată, Mircea își croiește încrezător drum pe valurile timpului și va destăinui tainele Marinăriei cadeților pe care îi va avea la bord, în timpul marșurilor de instrucție. Anul acesta, nava va pleca din portul Constanța la începutul lunii mai și se va întoarce acasă după trei luni.

Nava școală MIRCEA este un velier clasa A tip bark , cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafață velică totală de 1.750 m2. Certificatul de naștere al noii nave-școală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelasi an, a fost lansată la apă și botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogata tradiție si renumele predecesorului sau.
Numele navei provine de la vestitul voievod MIRCEA cel BATRAN ce a cârmuit Tara Românescă, între anii 1386 si 1418, sub a cărui domnie navigația autohtonă si comerțul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci, nu numai î Marea Neagra, cișiin Marea Egee si Marea Mediterana, fapt care i-a adus numele de “Domn pana la Marea cea mare”. Nava are in prova, sub bompres, un galion, reprezentndu-l pe domnitor imbracat cu bluza albastra, mantie rosie si purtand pe cap coroana, simbol al domniei.

Construita in perioada 1938-1939 la Santierul Naval “Blohm und Woss” din Hamburg, Germania, MIRCEA este cea de-a patra nava din seria de cinci de acelasi tip construite in acelasi santier, fiind sora cu “Eagle” (ex. Horst Wessel) – SUA, “Gorch Foch I” (ex. Tovarisch, ex. Gorch Foch – nava muzeu) – Germania, “Gorch Foch II” – Germania, “Sagres” (ex. Albert Leo Schlageter) – Portugalia.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com