Click pentru a te abona

Vasile Gudu, Deputat PNL: „2017 – un an pierdut pentru România”. Cu o creștere reală de 4,2% și o inflație 3,9%, salariile profesorilor vor stagna încă o dată.

0 Shares

În programul de guvernare al alianței PSD-ALDE educația a fost declarată, ca de obicei, o prioritate națională. Tot ca de obicei și tot în mod greșit, PSD a considerat educația ca fiind un domeniu cu resurse inepuizabile din punct de vedere al capitalului uman.

S-au promis salarii mai mari în învățământ. Cu o creștere reală de 4,2% și o inflație estimată pentru începutul anului 2018 de 3,9%, salariile profesorilor vor stagna încă o dată. S-a promis depolitizarea sistemului de învățământ. Dimpotrivă, s-a reușit suprapolitizarea acestuia prin numiri de directori de școli și prin schimbări de inspectori școlari, deși aceștia câștigaseră concursul pe post.

S-a ajuns la aberații educaționale și apoi la decizii contradictorii în ceea ce privește: manualul unic, utilizarea auxiliarelor în școli etc. Măsurile conjuncturale și contradictorii, alături de intenția continuării controlul politic asupra sistemului, au crescut riscurile ca învățământul preuniversitar să sufere un nou șoc cu efecte negative nu doar asupra motivării profesionale a profesorilor sau clarificării programelor școlare, ci și privind interesul pentru școală al elevilor, capacitatea părinților de a se conforma la schimbările de sistem, clarificarea atribuțiilor administrațiilor publice locale în raport cu actul educațional, prioritizarea investițiilor etc.

A fost promisă finanțarea multianuală corespunzătoare și previzibilă a studiilor universitare, pe cicluri de studii, atât pentru ciclul de licență, cât și pentru cel de master, pe baza criteriilor de excelență. Acest tip de finanțare este o necesitate pe care universitățile o solicită de ani de zile. Această intenție a constituit un vehicul politic, de propagandă, dar până în acest moment nu s-a întreprins nimic în acest sens. O astfel de măsură ar putea avea ca prim rezultat creșterea calității actului educațional și, mai ales, a calității absolvenților. În plus, universitățile și-ar consolida autonomia, putând avea predictibilitate și coerență din perspectiva finanțării.

S-a ajuns la ignorarea totală a acestei promisiuni, ba chiar la naționalizarea resurselor proprii ale universităților.

În ceea ce-i privește pe studenți, PSD a încercat să-i amăgească, promițându-le multe și oferind prea puțin. Pentru transportul gratuit cu trenul au „uitat” de studenții peste 26 ani, iar pentru creșterea burselor au „uitat” de studenții români de pretutindeni. Absolvenții sunt în continuare debusolați, sistemul de consiliere și orientare în carieră fiind cvasi-inexistent, căminele studențești sunt tot pline de gândaci, iar materialele didactice au rămas cele de acum câteva zeci de ani în multe locuri.

Nu în ultimul rând, s-a promis creșterea calității în învățământ prin valorificarea adecvată a experienței personalităților academice de marcă. Pentru toate deciziile luate nu se știe cine este responsabil, de vreme ce partenerii MEN au fost numiți, nu selectați pe baza portofoliului de competențe. Dacă până acum prea mulți miniștri ai educației au avut trufia de a-și pune amprenta personală asupra școlii, astăzi s-a făcut un pas în plus: bulversarea sistemului.

(Cartea Neagra a Guvernării PSD: „2017 – un an pierdut pentru România”)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com