Click pentru a trimite e-mail

Vânătoarea cormoranului mare se va face conform legii, cu avizul specialiștilor, fără să fie afectat echilibrul ecosistemelor naturale

466 Shares

*Domnule deputat Lucian Simion, ați propus modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, prin excluderea cormoranului mare din fauna sălbatică, în cazul căreia vânătoarea este interzisă. Mai exact, anul trecut, în octombrie, mai mulți parlamentari PSD au inițiat proiectul de lege care permite vânătoarea cormoranului, mai exact a cormoranului mare, care se face vinovat de pagube importante în producția piscicolă națională. Iar zilele acestea legea a fost adoptată. Vă rugăm să ne spuneți pe scurt care sunt coordonatele care au condus la această situație de facto.

“Este o chestiune care mi-a fost semnalată în nenumărate rânduri de administratorii fermelor piscicole care înregistrează pierderi de la 200 până la 1000 de kilograme de pește în fiecare zi, s-au plâns pescarii din deltă, din lunca Dunării încă din perioada în care eram Guvernator al ARBDD. Îmi aminesc chiar că existau tot felul de proceduri  pentru protejarea producției din piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvențe, laser, sperietori de ciori etc., doar că aceste păsări, deosebit de inteligente, se obișnuiesc cu ele, se adaptează și nu se mai sperie, astfel încât toate aceste metode s-au dovedit a fi complet ineficiente.

Trebuie să vă mai spun că datele statistice relevă faptul că în 1960 erau 5000 de exemplare inventariate iar după condiționalitățile impuse de Directiva CE 147/2009,  această pasăre s-a înmulțit foarte mult astfel încât în 2018 statisticile vorbesc despre 80 până la 100 de mii de exemplare pentru 210 zile /an, fiind vorba despre o pasăre migratoare.

În contextul în care România importă 80.000 tone de pește pentru asigurarea cererii din piață, pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 tone de pește anual, în timp ce producția din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de pește anual, potrivit datelor statistice.

Considerăm că este o lege necesară atât pentru asigurarea unui echilibru între om și natură dar și pentru un real echilibru ecologic. De altfel, 23 de țări europene au solicitat derogări de la UE pentru echilibrarea speciilor din acest punct de vedere.

Deasemenea, cred că poate fi un adevarat sprijin pentru acvacultura românească, pentru gestionarea durabilă a resursei piscicole care nu primește, nici la acest moment, subvenție.

Desigur, nu înseamnă că de mâine începe vânătoarea cormoranilor (!) : prioada de extracție este foarte scurtă, din decembrie până-n februarie. Și se va face numai pe bază de studiu de impact realizat de catre administratorii ariilor naturale sau ai Rezervației, deci se stabilește pe baze științifice o cotă anume care se va extrage din populația de cormorani.

Așadar, specialiștii au ultimul cuvânt. Nu vom avea o vânătoare haotică fără avizul specialiștilor și al administratorilor .

Prin lege nu am făcut decât să asigurăm cadrul necesar pentru ca familia de cormoran mare să fie menținută în echilibru și armonie cu ecosistemele naturale” a spus deputatul tulcean Lucian Simion Eduard, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com