Click pentru a te abona

Uniunea Armenilor din România la 100 de ani de la genocidul armean

La 24 aprilie, Armenia marchează un secol de când 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de forţele Imperiului Otoman în ceea ce este numit „primul genocid al secolului XX”.

Genocidul-armean-1915Vezi filmul “Recunoaște 1915” un film dat publicitatii de Uniunea Armenilor din Romania

„La un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduc un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei și grelei încercări de la începutul secolului trecut. Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci în crima teribilă care a umbrit umanitatea și care ne obligă astăzi la recunoaștere și reconciliere. Comemorarea și conștientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezintă astăzi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastră să-și însușească lecția trecutului. Totodată, recunoașterea unei tragedii istorice de proporțiile celei petrecute acum 100 de ani înseamnă un semnal important și necesar pentru eradicarea urii, intoleranței, rasismului și xenofobiei. Respectul pentru victime ne obligă să ne îndreptăm cu toții gândul către cei dispăruți și să ne rugăm în tăcere pentru ei. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”, a transmis Klaus Iohannis, Președintele României în mesajul său, printr-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

„Ca istoric, am cunoscut rolul nobil pe care l-a avut în istorie poporul armean, precum și suferințele și martiriul care i-au fost sortite acestui popor. Aceasta nu poate să nu tulbure conștiința unui om, când vede nedreptatea îngrozitoare pe care lumea civilizată a făcut-o față de un neam care de secole a vegheat în slujba civilizației umane, sacrificându-se chiar pentru ea” spunea Nicolae Iorga.

“Nu voi uita niciodată istoria unor evenimente tragice care au condamnat la moarte multe dintre rudele bunicilor mei, Iusepian Sarchiz și Iusepian Havni, dar și multe, prea multe alte suflete nevinovate, oameni despre care bunicul Sarchiz ne povestea în șoaptă, cu multe detalii dureroase cum s-au stins, tocmai pentru a nu uita niciodată. Bunica Havni, împreună cu mama pregăteau în ținute cernite, “anușabur”, un fel de colivă, “halva”, un preparat special din griș care se făcea numai pentru parastase și “aganciabur”, o supă dintr-un concentrat din verdețuri muiate în lapte acru și apoi uscate, cu niște colțunași mici, umpluți cu carne.În fiecare zi de luni, după sărbătorile bisericești, ofereau bucatele pregătite și-i pomeneau pe toți morții nevinovați și fără de mormânt. La 100 de ani de la genocidul armean vreau să nu uit niciodată nimic din ceea ce mi-a povestit bunicul Sarchizian, din ceea ce am auzit și am citit de-a lungul timpului” ne-a declarat Dl. Simion Lucian – Eduard, secretar general pentru Dobrogea din cadrul Uniunii Armenilor din România.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.