Click pentru a te abona

Unire și Independență. Unirea Dobrogei cu țara mamă, România, a fostul pasul hotărâtor pentru marea Unire (Simion Lucian-Eduard, Deputat PSD)

0 Shares

14 Noiembrie 1878 a fost momentul istoric care a marcat întreaga istorie modernă a României. Revenirea Dobrogei la patria mamă a fost în fapt, prima unire din epoca modernă, unire care a  întărit economic micul regat, fapt ce i-a permis să meargă mai departe și să înfăptuiască Marea Unire așteptată de un popor întreg. De o întreagă națiune.

Pentru noi, ziua de 14 Noiembrie are o semnificație deosebită și nu putem să nu retrăim cu emoție și determinare momentele istorice care – au readus Dobrogea, această străveche provincie istorică, acolo unde-I era locul în România.

La 14 noiembrie 1878, momentul unirii cu România, Dobrogea, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor, avea o suprafaţă de 15 776 kmp, o populaţie de cca. 100 000 de locuitori și putea asigura României controlul sectorului fluvial Galaţi-Tulcea-Sulina, a gurilor de vărsare ale Dunării, precum şi accesul la Marea Neagră de la vărsarea braţului Chilia până la 5 km sud de Mangalia.

Ajuns în zorii zilei la Brăila, Domnitorul Carol I însoțit de I.C. Bratianu, de comandantul Diviziei militare ce urma să intre în Dobrogea, le-a spus oamenilor adunați într-un număr foarte mare să-l întâmpine pe Suveran: „Prima bombă, aruncată asupra Brăilei, a fost semnalul de război; bateriile de la Calafat au răspuns la ea în aceeași zi. Prin luptele de dincolo de Dunăre s-a întărit neatârnarea și mărirea României. Astăzi trecem pentru a doua oară, Dunărea, însă în pace și liniște, spre a lua în stăpânire o țară pe care armata noastră a câștigat-o prin eroismul său!”.

Mulțumesc eroilor care au înțeles importanța jertfei lor pentru istoria unui neam și îmi exprim recunoștința și întreaga mea prețuire pentru toți cei care s-au implicat în desăvârșirea acestui moment istoric care a definit în mod clar viitorul României moderne pe bătrânul continent din care facea parte de peste 2000 de ani.

La ceas aniversar, la împlinirea a 139 de ani de la revenirea  Dobrogei la patria mamă, România, urez tuturor tulcenilor, dobrogenilor, tuturor românilor, mulți ani cu sănătate, unitate și încredere în puterea și voința acestui popor.

La mulți ani, tulceni, la mulți ani, dobrogeni, la mulți ani, români !

Simion Lucian-Eduard, Deputat PSD Tulcea (declaratie politica)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Un Raspuns la Unire și Independență. Unirea Dobrogei cu țara mamă, România, a fostul pasul hotărâtor pentru marea Unire (Simion Lucian-Eduard, Deputat PSD)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com