Click pentru a trimite e-mail

UNESCO: Pietrosul Mare și Retezat, în pragul declasificării de către UNESCO pentru neîndeplinirea noilor criterii impuse de statutul unei rezervații

215 Shares

Sedința Comisiei UNESCO a analizat situația Rezervațiilor Biosferei ”Pietrosul Mare” și ”Retezat” si Stadiul dosarului Arta Cămășii cu Altiță (IA) – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” urmând să stabilească prioritățile Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO pentru sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2019.

Administrația Parcului Național Retezat a fost înființată în 1999 și a început activitățile de implementare a proiectului “Managementul Conservării Biodiversității ” în toamna aceluiași an.

Contribuția României la conservarea diversității biologice europene și globale este semnificativă. Aproximativ 27% din tară este împădurită, cele mai multe păduri îmbrăcând versanții munților Carpați unde regăsim încă zone alpine de pădure aproape nealterate, de o excepțională valoare a biodiversității.

Comisia și-a propus să intensifice eforturile pentru soluționarea problemelor apărute în timpul procedurilor impuse de organismele internaționale. Deasemenea vom continua dezbaterile organizate în teritoriu cu comunitățile locale și cu Grupurile de lucru organizate în cadrul Comisiei UNESCO.

Noile criterii din statutul rezervatiilor UNESCO impun reconfigurarea rezervațiilor existente prin includerea în interiorul acestora a comunităților locale.
În mare, situația poate fi rezolvată prin extinderea actualei suprafețe a rezervațiilor Rodna și Retezat, cu zone locuite. Dificultatea deosebita constă în faptul ca UNESCO solicită ca o astfel de acțiune să fie făcută cu acceptul comunităților locale, accept care, pe fondul unor stări conflictuale existente, este greu de obținut. Această situație face ca realizarea conformării celor două rezervații să nu depindă doar de decizia autorităților centrale și locale de mediu.

Se impun de urgență demersuri pe lângă UNESCO pentru a obține un nou termen de conformare și stabilire a unui calendar ferm cu toate autoritățile competente, autoritățile locale din zonă, organizațiile profesionale, ONG-uri si comunități științifice pentru a decide dacă se păstrează statutul de rezervație a biosferei sau, așa după cum au procedat în ultimii 22 de ani, autoritățile din 7 țări (Australia, Austria, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Suedia ) au retras din proprie inițiativă 18 rezervații   din Rețeaua Mondială.

*„Arta cămăşii cu altiţă – Ia, element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, dosarul a fost conceput de Comisia Naţională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, din subordinea Ministerului Culturii. Cunoscută din timpuri străvechi, trecută prin etape istorice care au îmbogățit-o cu semne și simboluri noi, cămașa tradițională femeiască rămâne una dintre cele mai sintetice și deopotrivă prețioase „cărți” de etnografie românească. Croită din pânză țesută în casă și cusută cu motive care dau specificul zonal, această piesă vestimentară este azi renumită peste tot în lume. Mulți creatori de modă au folosit cu succes frumusețea izvorâtă din simplitatea și din armonia culorilor și a semnelor cusute pe iile românești, folosindu-le ca sursă de inspirație. „Celebritatea” acestora a traversat secole și spații, și a rămas în topul preferințelor românilor de orice vârstă, oriunde s-ar afla în lume ca element unic de identitate culturală.

O colaborare la nivel oficial în vederea înscrierii iei românești pe lista Patrimoniului Universal UNESCO, cămașa cu altiță, piesă reprezentativă a portului tradițional românesc, purtatoare de valoare universală, a fost initiata încă din 2016, iar, în noiembrie 2018, a fost semnat un Protocol de cooperare între Ministerul Educatiei, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.

Deputat Simion Lucian Eduard

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com