Click pentru a te abona

UNESCO atenționează România pentru felul în care sunt exploatate zonele pădurilor de fag înscrise în Patrimoniul mondial

3K Shares

Situaţia pădurilor de fag din România a fost dezbătută la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, care a avut loc la Baku, în Azerbaidjan.

La sesiune a participat o delegaţie parlamentară condusă de deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputaţii Lucian Simion  şi Sorin Lazăr şi senatorul Alexandru Pereş.

“Pădurile primare și bătrâne de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei constituie un sit transnațional de tip natural din patrimonial mondial UNESCO ce cuprinde rezervații naturale din 11 țări europene” a precizat deputatul tulcean Simion Lucian în cadrul unui dialog cu tema participării la reuniunea UNESCO de la Baku.

“Pădurile seculare cu structuri primare, așa numitele păduri virgine sunt ultimele exemplare  ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas în Europa, ecosisteme care s-au format fără o influență umană semnificativă, ci ca rezultat al unei îndelungate evoluții naturale de mii de ani.
Aceste păduri au un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunităților locale. Știm cu toții că în Munții Carpați există o „civilizație a lemnului”, istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale fiind legate în fapt de povestea acestor păduri străvechi.

Înscrierea acestor zone în lista patrimoniului mondial al UNESCO este deosebit de importantă pentru întărirea statutului de protecție pentru aceste suprafețe și pentru  punerea în valoare a acestor adevărate comori naturale de interes global, pentru contribuția la dezvoltarea durabilă a comunităților locale și pentru oportunitățile create în domeniul educației, cercetării sau a silvo-turismului conform valorilor înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

La sfârșitul anului trecut, în urma unei sesizări, Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a cerut lămuriri autorităților române privind operațiunile de exploatare forestieră în pădurile din zonele tampon ale componentelor românești ale sitului. Oficialii UNESCO s-au arătat îngrijorați că tăierile de arbori ar putea avea un impact negativ asupra sitului.
Este vorba în  principal despre zonele tampon din parcurile naționale Domogled-Valea Cernei și Cheile Nerei-Beușnița, unde s-a înregistrat activitate de exploatare forestieră și există temerea că acestea au fost foarte aproape sau  chiar adiacente de granițele zonelor componente ale sitului UNESCO.

O misiune comună a Centrului pentru Patrimoniu Mondial și IUCN va veni în România pentru a monitoriza  regimul de gestionare a zonelor tampon și pentru a se efectua evaluarea impactului activităților de exploatare forestieră care s-au desfășurat în zonă” a mai spus deputatul Simion Lucian.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com