Click pentru a te abona

Unde se află omul de rând, omul cu votul, în negocierile febrile care încep astăzi

1 Shares

autor Geta Negrișanu

Felul în care s-au luptat să voteze românii din diaspora este semnalul disperat pe care-l dau confrații noștri: “vrem să ne întoarcem acasă. Vrem să avem pentru ce să ne întoarcem acasă, să avem de muncă, vrem să avem speranța că acasă lucrurile încep să se schimbe. Pentru noi, pentru copiii noștri, pentru toți românii din țară ! Vrem să venim acasă, ne este dor de părinți și de țară. Cine se mai gândește la asta?!”

Cam acesta a afost mesajul românilor din diaspora care au ales să-și petreacă ore întregi la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul legitim la vot. Unii dintre ei au reușit. Alții…nu. Procedurile extrem de birocratizate, personalul insuficient în secțiile de vot au fost de vină pentru tulburările de la Paris,  Londra ori de la Munchen. “Este greu de crezut că autoritățile române, cei care organizează alegerile, nu știu că suntem tot mai mulți cei care suntem nevoiți să ne căutăm de muncă în afara granițelor țării. Nu mai este de mult situația, atât de invocată, din 2009 ! Suntem mulți aici, asta este…” ne spuneau noaptea trecută tulceni de-ai noștri care se aflau în mijlocul evenimentelor la Londra sau la Paris. “Statul român trebuie să știe că noi vrem să votăm în turul doi, deci cred că are timp să se organizeze. Acum știe. “ spuneau oamenii.

Revenind în teritoriu trebuie să observăm că entuziasmul tulcenilor (48,83% prezență la vot) de a ieși la vot nu a fost la fel de mare ca acela al constănțenilor (55,12%), sau al celor din Ilfov (65,38%), Sibiu (58,57), Gorj (58,98%), Giurgiu (56,33), etc.

La Tulcea, orașul a fost, metaforic vorbind, “asaltat” efectiv de panotajul electoral dedicat lui Klaus Iohannis: candidatul ACL ne îndemna să aspirăm la “România lucrului bine făcut” de pe mesh-ri imense, de pe pereții laterali (luminați!) ai stațiilor de autobus sau de pe panourile luminate (ale primăriei?!) din centrul civic destinate turismului din orașul de porțile deltei sau din vitrinele unor magazine. Primarul Hogea s-a străduit (așa după cum nu a făcut-o niciodată nici măcar pentru el însuși la toate alegerile la care a participat în ultimii…20 de ani (?!) să ni-l arate pe Iohannis cam de peste tot. Pe unde-au mai rămas locuri libere a reușit și PSD-ul să-și așeze bannere și panouri electorale cu “președintele care unește” și care ne îndemna să fim mândri că suntem români. Ceilalți candidați au fost sublimi dar au lipsit cu desăvârșire cu câteva excepții nesemnificative.

Trebuie remarcat faptul că prezența celor doi prezidențiabili în mediul online a fost destul de “subțire” fie din cauza faptului că staff-urile de campanie nu au avut oameni pregătiți pentru campanii serioase și extrem de eficiente în mediul virtual, fie pentru simplu motiv că au considerat că bătrânii satelor pot fi aduși la urne și fără propagandă pe net (…). Se știe. Aici, în mediul virtual au câștigat voturi importante ceilalți candidați: Elena Udrea cca. 10% sau Monica Macovei, aproape 5%.

Cu eforturi foarte mari din partea organizațiilor de tineret din cele două mari alianțe USD și ACL (mitinguri, marșuri, evenimente costisitoare și de anvergură), cu cheltuieli serioase și cu implicarea tuturor aleșilor locali la Tulcea, Victor Ponta, primul ministru de facto, cel care a luat o serie măsuri eminamente sociale în ultima perioadă, dar, spun specialiștii, ar fi introdus în egală măsură și o serie de taxe,  a reușit să obțină o victorie de cca. 16 procente la nivel județean și de doar 6 procente la nivelul municipiului Tulcea în fața lui Iohhanis.

Ce se va întâmpla în turul doi? Cum și ce a mai rămas de negociat pentru PSD – USD –PC și mult prea insignifiantul partid al lui Tăriceanu – cca. 4% (despre care am aflat, pe surse, evident, că au mai muncit, au pus umărul la creșterea lui și cei de la PSD) ? Cum s-a gândit staff-ul de campanie al PSD  să crească numărul votanților pentru Victor Ponta în județul Tulcea (care trebuie, musai să scoată măcar 55-60%)? Pentru că există multe, foarte multe posibilități. Singura condiție este ca aceste zece zile de campanie să fie abordate cu professionalism și eficiență maximă.

Pe de altă parte, la ACL situația, aș spune fără să fiu răutăcioasă, este și mai dramatică. Mă gândesc cum va negocia primarul Hogea cu fostul coleg Tarhon sau cu Boieru, oamenii care-o reprezintă pe Elena Udrea în județul Tulcea. Un județ în care, se pare că oamenii nu au uitat că au drumuri foarte bune datorită ei. Nu are importanță cum s-au făcut, cât au costat, important este faptul că oamenii nu-și mai rup mașinile pe niște drumuri de coșmar. Știm că relația dintre Hogea, Gudu, Chichi, Gafar și cine-o mai fi rămas în PDL cu foștii colegi Tarhon și Boieru este …imposibilă. Personal am asistat întâmplător la o întâlnire cel puțin stânjenitoare între Tarhon și Chichi ieșiți la shoping într-un supermarket în campanie electorală. Nu zâmbiți. Așa se făcea odată. Doar că la Tulcea…nu mai “ține”. Oamenii sunt mult mai preocupați de propriile probleme, de nedreptățile cu care se confruntă la fiecare pas. Și nu mai suportă sfidarea. De oriunde ar veni: de la stânga, de la centru ori de la dreapta. Și, a propos mon cher, ce să mai vorbim despre liberalii lui Popicu’ și ai lui Motoc ?! Semnalul că oamenii, alegătorii de rând nu au priceput nimic din ruperea partidului și alierea lui cu portocaliii sunt rezultatele primului tur de scrutin din fiefurile liberale Baia, Casimcea sau Turcoaia, unde Victor Ponta a fost perceput ca și candidat al USL și votat ca atare. Cu 56 – 60%.

Negocierile politice sunt în plină desfășurare. Interesant este unde se află cetățeanul. Omul cu votul. Cel de care este nevoie din când în când să mai trimită niște lideri din niște grupări ce-și spun partide, în tot felul de instituții ale statului pentru a fi plătiți bine și pentru a-și crea noi oportunități de afaceri. Pentru a trăi bine. Cu mult mai bine decât visează să trăiască românul de rând. Oriunde s-ar afla și oricât de mult ar munci.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

2 Raspunsuri la Unde se află omul de rând, omul cu votul, în negocierile febrile care încep astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com