Click pentru a te abona

Un grup de Flamingo roz în vizită la Pelicanii din Delta Dunării deschid sezonul turistic în cea mai frumoasă lume a păsărilor

2K Shares

*Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră.

În urmă cu patru ani SOR (Societatea de Ornitologică din România) semnala un fenomen extrem de rar pentru România  – prezența elegantelor păsări flamingo roz în Delta Dunării. Erau două perechi și au petrecut câteva zile în zonă. Evenimentul începutului de migrație a avut loc pe data de 20 august în România – au fost observate și fotografiate patru păsări flamingo.

De atunci am înțeles ca această specie ar fi în expansiune puternică spre vest. Așa că nu cred că mirarea ar putea fi prea mare dacă într-o bună zi vom auzi tot mai multe știri despre reperarea acestei pasări exotice în Delta Dunării sau alte locuri cu potențial pentru specii limicole din Dobrogea sau din sudul țării ne-a declarat deputatul Lucian Simion, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru economic.

Păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România și au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren din cadrul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR) scriam atunci.

Iată că fenomenul se repetă în aceste zile când localnici și reprezentanți ai ARBDD au semnalat prezența a 10 păsări flamingo roz, așadar, a cinci perechi în zona Melea din Sacalin, în apropierea unei colonii de pelicani. Se pare că s-au oprit în zonă pentru odihnă și hrană sau poate că vor să aducă mai mult roz paletei divine de culori pe care ne-o oferă Delta Dunării, or fi răspuns invitației pelicanilor de a deschide împreună sezonul estival în cea mai frumoasă lume a păsărilor, Delta Dunării.

Da, din cât am înțeles de la colegii de la ARBDD și de la INCDD care urmăresc cu atenție fenomenul, acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi flamingo observați în România în ultimul secol. Prima observare înregistrată este din anul 1900 când un grup de 40 de exemplare a poposit în zona Constanța-Tuzla iar într-un articol  un articol apărut din 1941 Dr. Ludovic Rodewald, biolog și Inspector de Vânătoare din Tulcea, scrie într-un material dedicat păsărilor din Delta Dunării, publicat în numărul 3 din 1941 al Revistei Carpații: “iar ici colo mai vine în vizită pasărea legendară Phoenicopterus ruber-Flaming.”.  De atunci și până în prezent, în RBDD aparițiile au fost sporadice de numai câte un exemplar cu un maxim 4 exemplare în anul 2016, în zona Constanța-Vadu” a mai spus deputatul Lucian Simion, fost Guvernator al ARBDD.

*Specia are răspândire în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariție foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare.

Păsările flamingo roz preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Penajul este de culoare predominant roz, cu vârful ciocului negru, gâtul și picioarele foarte lungi, iar ochii sunt de culoare galbenă. Se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor.

Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră.

Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg. Longevitatea maximă atinsă în sălbăticie este de 44 de ani, iar în captivitate poate atinge și până la 75 de ani.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com