Click pentru a trimite e-mail

Turcii din Balcani în pelerinaj la Sari Saltuk Turbesi din Babadag

Orașul Babadag s-ar putea înfrăți cu Sariyer Istanbul

0 Shares

Pelerinaj01

 

Peste trei sute de cetățeni turci, istorici, oameni de cultură, oameni de afaceri  din Turcia, Grecia, Bulgaria , Macedonia și România, reprezentanți ai Ordinului Sufit, Bektasiye sau Alevi, au particicipat în perioada 7-8 septembrie 2013 la cea de-a doua sesiunea a Simpozionului dedicat personalității lui Sari Saltuk Baba desfășurat sub genericul: “Pe urmele lui Sari Saltuk – Calea catre o coexistență pașnică”. Organizat de către Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Cooperare (UKID), Guvernul Republicii Turcia, (TIKA) în colaborare cu Uniunea Democată a Turco-Tătarilor din România, evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă de pietate și devoțiune, prietenie și frățietate în două dintre orașele importante ale Dobrogei Medievale- Babadag și Constanța. Babadag este numele pe care l-a primit așezarea la 1264, când, peste zece mii de turci-selgiucizi au fost trimiși în zonă de Impăratul Mihail al VIII-lea să păzească granițele Imperiului Bizantin. Erau conduși de un derviș, de un misionar pe nume Sari Saltuk Baba despre care cronicarii vremii consemnează tot felul de intâmplări care s-au transformat în legende de-a lungul timpului; un gânditor, un filozof, un derviș cu aură de sfânt, „contemplativ sau prooroc” (Ibn Battuta), un cuvios făcător de minuni cunoscut în țările musulmane și sub numele de Baba Sultan (Kemal Pașazade) iar în țările române ca fiind Sfântul Nicolae, care a viețuit și a murit la Babadag.

Pelerinaj05 “Cred că astăzi am reușit să retransmitem mesajul de prietenie și frățietate, de iubire față de aproapele tău, de toleranță și înțelegere, mesaj pe care la promovat Sari Saltuk Baba chiar de aici, în urmă cu șapte sute cincizeci de ani, în toată zona Balcanilor” a declarat Musa Serdar Celebi, președinte UKID. Participanții au mers în pelerinaj pe muntele Koyun în varful căruia se află mormântului lui Koyun Baba și s-au oprit la turbeaua lui Sari Saltuk unde au desfășurat un ritual extrem de vechi, și-au mărturisit credința și s-au rugat pentru sănătate, pentru pace și pentru bucuria sufletului. Cina de iftar din curtea geamiei Ali Gazi Pașa constrută in 1610 și reabilitată de Guvernul turc în 1990 și darurile impărțite celor mai nevoiașe persoane din rândul (r)romilor horahai din localitate au încheiat evenimentul dedicat lui Sari Saltuk Baba. “Este un moment emoționant, ne-a mărturisit doamna Gulten Abdula Nazare, președintele Centrului de Cercetare Dezvoltare Educație și Cultură Turcă Dunărea de Jos, Sari Saltuk Dede este simbolul panteonului musulman și creștin deopotrivă. Prin mesajul său transmis de aici, de la Babadag în urmă cu șape sute cincizeci de ani, prin îndemnul său la pace și la conviețuire în bune relații indiferent de religie, de ordine sau de culoarea pielii, Sari Saltuk Baba a făcut din Babadagul Dobrogei o adevărată Mecca a culturii turce”.

La finalul reuniunii de la Babadag, președintele UKID, Musa Serdar Celebi și-a exprimat speranța ca orașul Babadag să realizeze înfrățirea cu Sariyer- Districtul de Nord al Istanbulului European care administrează coasta Mării Negre de-a lungul Bosforului unde se află Sari Saltuk Turbesi și să intre în felul acesta într-o largă reţea de pelerinaj și de turism.

Vezi Interviu cu Musa Serdar Celebi

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com