Click pentru a te abona

Tulcea: Ediția a 25-a a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu la 130 de ani de la nașterea marelui dirijor

0 Shares

* Violoncellissimo , concertul celor douăzeci de violoncele* 4 mai 2008 pe scenă au apărut 60 de violonceliști si pe  26 mai 2013 cu 100 de violonceliști,  considerate evenimente de cartea recordurilor *Pe scena Muzeului de Artă Tulcea, sub conducerea lui Marin Cazacu, vor concerta douăzeci și unu de violoncele care vor oferi invitaților un periplu prin ritmuri de Dans țărănesc (Constantin Dimitrescu), Vals (Dimitri șostakovici), Astor Piazzolla, Alla Turca Jazz (Mozart /Say) și multe altele.

vio02

Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea în colaborare cu Asociația George Georgescu organizează vineri, 19 mai, ora 19.00, la Muzeul de Artă Tulcea, concertul extraordinar ‘De la clasic la divertisment’ susținut de ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu.

Evenimentul are loc în cadrul celei de a 25-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare George Georgescu și este dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu.

vio04

„Consiliul Județean Tulcea a susținut, dintotdeauna, aceasta frumoasă expresie a talentului artistic, festivalul „George Georgescu“, dar și alte competiții de renume pentru județul nostru, cum este cel de acuarelă „Constantin Găvenea“ sau cel de pictură, „Alexandru Ciucurencu“ sau chiar alte proiecte gândite și puse în practică de reprezentanții Liceului de Arte din municipiul Tulcea. În continuarea tuturor acestor proiecte, vă adresăm invitația de a veni în fața noastră cu noi „provocări“, cu noi idei la fel de interesante și inedite de promovare a artelor la nivelul județului nostru“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Prezent pentru prima oară la Tulcea, ansamblul Violoncellissimo este unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale românești din ultimii 20 ani. Acesta a fost înființat la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care începând de anul trecut este președintele juriului Concursului Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu.

vio01

Alături de actuali și foști studenți ai UNMB, Marin Cazacu a deschis un drum nou în promovarea muzicii și a tinerelor talente. Participările la Festivalul Internațional ‘George Enescu’ din 2001 și 2013 au fost considerate evenimente inedite și s-au bucurat de un imens succes. Concertul ‘Violoncellissimo’ din 4 mai 2008 de la Ateneul Român, când pe scenă au apărut 60 de violonceliști și cel din 26 mai 2013 cu 100 de violonceliști au fost considerate evenimente de cartea recordurilor.

Repertoriul ansamblului este alcătuit din piese originale și transcripții — muzică ușoară, populară, pop, clasică, contemporană și divertisment. Varietatea genurilor abordate reflectă posibilitățile tehnice și expresive ale unuia dintre cele mai îndrăgite instrumente muzicale — violoncelul, instrumentul de suflet al lui George Georgescu.

*

Inițiat în urmă cu 25 de ani de către Liceul de Arte George Georgescu și organizat cu susținerea Consiliului Județean Tulcea, a Primăriei Municipiului Tulcea și cu sprijinul unor investitori locali, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală George Georgescu este dedicat tinerilor din învățământul muzical preuniversitar (școli și licee de artă) și se desfășoară toate categoriile de instrumente inclusiv muzică de cameră. Juriile care s-au succedat, formate din personalități reprezentative pentru domeniul interpretativ și cel universitar, au asigurat un înalt nivel de exigență și au contribuit la notorietate concursului. Concursul se desfășoară pe parcursul a trei zile, în luna mai. Anul acesta, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ‘George Georgescu’ este organizat în perioada 18-21 mai.

george-georgescu

George Georgescu s-a născut la Sulina pe 12 septembrie 1887. Talentul său muzical s-a manifestat de timpuriu. A urmat cursurile Conservatorului din București, continuând studiul violoncelului la școala Superioară de Muzică din Berlin. După primele succese internaționale ca violoncelist, Arthur Nikisch și Richard Strauss, marii muzicieni ai vremii, l-au îndrumat către cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 se află pentru prima dată la pupitrul Filarmonicii din Berlin.

George Georgescu dirijează, în această perioadă, atât în țară cât și în străinătate. Este invitat și ovaționat peste tot ca unul dintre marii șefi de orchestră ai momentului: Viena, Berlin, Paris, Florența, Barcelona. Statul francez îi conferă cea mai înaltă distincție: Legiunea de Onoare.

După război devine directorul artistic al primelor două ediții ale Festivalului George Enescu și colaborează cu muzicieni importanți ai timpului precum: Sviatoslav Richter, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Lola Bobescu.

De-a lungul carierei sale a încurajat și propulsat tinerele talente, printre ‘protejații’ săi numărându-se Claudio Arrau, Henrik Szering, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Valentin Gheorghiu. Se stinge din viață la București, pe 1 septembrie 1964.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com