Click pentru a te abona

Trebuie să respectăm ideea asumată de Uniunea Europeană că Președinția Consiliului Uniunii Europene NU trebuie politizată

1 Shares

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, în Camera Deputaţilor, la “Ora Guvernului”, o dezbatere pe probleme de actualitate din politica externă a României, la solicitarea grupului parlamentar al PMP.

Deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților a susținut în alocuțiunea sa faptul că “pe durata mandatului actualului Guvern, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat pe îndeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare, punând accentul: pe interesele de securitate ale României; pe consolidarea profilului european; pe intensificarea diplomaţiei economice, pentru a contribui la perspectivele creşterii economice din România.

Ministerul Afacerilor Externe a acţionat constant, cu rezultate, pentru  o contribuție sporită a ROMÂNIEI la consolidarea UNIUNII EUROPENE. Aceasta se întâmplă în contextul unui proces de reflecție accentuat la cel mai înalt nivel în UE şi al unor decizii istorice pentru Uniunea Europeană. Ministerul Aafacerilor Externe a cultivat un dialog constant cu reprezentanți ai instituțiilor europene și ai statelor membre ale Uniunii, la toate nivelurile, precum și cu reprezentanții societății civile din România.

Remarcăm pregătirea temeinică politică, instituţională, logistică, dar şi demararea dialogului diplomatic extern pentru a răspunde corespunzător cerințelor care vor reveni României, pe durata PRESEDINTIEI CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE ÎN 2019. Răspunderile încredinţate de Prim-ministru, de Guvern și în mod special prin Consiliul interministerial pentru pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, au fost asumate pe deplin şi suntem încrezători în performanţa României, în rolul deosebit pe care îl va avea, în 2019.

Având în vedere că președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă pentru România o oportunitate deosebită, îmi exprim convingerea că în jurul acestui proiect ar trebui să avem un consens național.

Trebuie să respectăm ideea asumată de absolut toată lumea în UNIUNEA EUROPEANA că Președinția Consiliului Uniunii Europene NU trebuie politizată. Trebuie să depășim pragul intereselor meschine – personale sau electonale, ca să ne coagulam forțele pentru a susține interesele naționale, interesele României! 

Vă reamintesc, că un sondaj de opinie realizat în noiembrie 2017 pentru Uniunea Europeană arată că:

  • 51% dintre români cred că Președinția Consiliului Uniunii Europene este un moment foarte important
  • 62% dintre români sunt de părere că, pe durata celor șase luni de mandat, trebuie ca țara noastră să-și promoveze atât interesele naționale, cât și să faciliteze consensul la nivel european în politicile cheie, din poziția de mediator imparțial.

Președinția Uniunii Europene ESTE A FIECĂRUI ROMÂN, ESTE A ROMÂNIEI! Trebuie să constientizăm cu toții că Președinția Consiliului Uniunii Europene NU este a unui partid sau a unui Guvern!  TREBUIE să depășim nivelul meschin al intereselor personale sau de partid, pentru a pune pe primul loc interesul țării noastre!

Ministerul Afacerilor Externe s-a aflat în dialog constant cu membrii Parlamentului pe teme de politică externă, le-a preluat în acţiunile sale şi a sprijinit dimensiunea parlamentară a diplomaţiei. O dovară în acest sens sunt evenimentele la cel mai înalt nivel parlamentar din ultimele luni.

Un alt subiect pe agenda Ministerului Afacerilor Externe este susținerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova – o agendă deosebit de densă de contacte bilaterale, la toate nivelurile, contacte sprijinite prin activitatea Ministerului Afacerilor Externe şi a Ambasadei României la Chişinău.

Un eveniment de o importanță deosebită este ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, ce va avea loc la Chișinău, la 29 iunie 2018.

Concomitent, Ministerul Afacerilor Externe a pledat constat pentru cauza Republicii Moldova și a obținut rezultate. În marja Consiliului de Afaceri Externe din aprilie, a avut loc în acest an o nouă reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), co-prezidată de România şi Franţa, reuniune ce reprezintă o reuşită diplomatică, având în vedere numeroasele crize şi spaţii de tensiune din vecinătatea Uniunii Euroene, care nu menţin Reublica Moldova în prim plan mereu.

La fel de important, și prin activitatea Ministerului Afacerilor Externe, România continuă să sprijine materializarea proiectelor care contează pentru cetățenii Republicii Moldova – mă refer la proiecte în energie, transporturi și infrastructură.

Un aspect important în politica externă a României este consolidarea rolului țării noastre, ca stat aliat, în cadrul NATO: România este deosebit de activă în promovarea intereselor naţionale de securitate, iar aici Ministerul Afacerilor Externe are un rol important.

Ministerul Afacerilor Externe a urmărit asigurarea unei coerenţe sporite între zona nordică şi zona sudică a Flancului Estic. Contactele deosebit de numeroase la nivel înalt între Romania şi NATO, precum şi dezbaterile în curs despre agenda viitorului Summit, răspund unor interese naţional majore ale României, aceasta şi datorită activismului Ministerului Afacerilor Externe din Guvernul României. Dinamica deosebită pe care formatul „București9” a căpătat-o, prin diversificarea formatelor, pe linie de miniştri apărării, dar şi pe linie parlamentară, este un alt argument. Iată o idee mai veche a României, care a dobândit un larg sprijin regional şi este pusă în serviciul consolidării agendei NATO.

Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat şi pe implementarea măsurilor de consolidare a rolului Uniunii Europene în domeniul securităţii şi apărării, în care Romania trebuie să joace un rol pe măsura ponderii sale.

Concomitent, Minsiterul Afacerilor Externe a asigurat dezvoltarea, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA. La nivelul dialogului politic, au fost intensificate contactelor la nivel înalt (vizita doamnei Vice-prim ministru Ana Birchall în SUA în aprilie, iar o altă vizită este în pregătire), dar şi contactele la nivel de lucru ( în ultimele luni, doi reprezentanţi ai Departamentului de Stat au fost la Bucureşti pentru consultări). Aceste vizite demonstrează maturizarea parteneriatului bilateral şi aprecierea de care se bucură România în Stratele Unite ale Americii.

România și a îmbunătățit contactele bilaterale importante. Ne bucurăm de credibilitate, ne bucurăm de vizibilitate, avem platforme şi oportunităţi să promovăm interesele naţionale.

Parlamentul trebuie să lucreze cu Guvernul, în mod particular cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru a ne îndeplini cu toţii misiunea cea mai nobilă, a noastră a tuturor: să servim interesele naţionale.

Ministerul Afacerilor Externe și-a îndeplinit, prin eforturi susținute și constante, atribuțiile pe care le-am evocat, ceea ce asigură o substanță sporită a activităților externe ale țării noastre, care, prin conectarea coerentă a acțiunii tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, beneficiază de un efect multiplicator. Domnul ministru Meleșcanu merită aprecierile noastre pentru o astfel de abordare, ce aduce un element suplimentar pozitiv acțiunii tradiționale a Ministerului Afacerilor Externe a spus în încheiere deputatul Mirela Furtună în calitate de secretar al Comisiei pentru politică externă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com