Click pentru a te abona

Trăim și ne bucurăm împreună de veacuri. La mulți ani, CRL Tulcea!

812 Shares

Astăzi este zi de sărbătoare pentru bunii noștri prieteni, rușii-lipoveni, pentru că, iată, se împlinesc 29 de ani de când Comunitatea Rușilor Lipoveni din România a fost recunoscută din punct de vedere juridic. Pentru că noi, în județul Tulcea, am crescut împreună, am fostși suntem vecini, colegi de școală, prieteni, am învățat unii de la alții cântece, dansuri, tradiții sau obiceiuri, ne-am sprijinit unii pe alții și ne-am bucurat de fiecare dată când am putut petrece împreună câteva ceasuri la povești.

Lipovenii păstrează cu sfințenie, aș spune, de sute de ani, nu doar tradițiile creștinești, ci și pe cele culinare, femeile au grijă, oriunde s-ar afla, să lase moștenire generație după generație, obiceiurile așa după cum au fost ele la începuturi, cu cântecele specific și în mod deosebit, niște mâncăruri absolut delicioase.

Am învățat, și de multe ori am și încercat să pregătesc borșul de pește, ştiuca umplută,  nelipsită de la aperitivele servite la mesele de nuntă, sau scordoleaua (!) considerată una dintre cele douăsprezece bucate pregătite special pentru Sfânta Cină din Ajunul Crăciunului, preparată din pește sărat, dar niciodată nu am atins perfecțiunea gustului pe care l-am regăsit în bucatele acestor oameni deosebit de ospitalieri, lipovenii noștri din Tulcea și din întreg județul Tulcea. Pentru că ei nu-și uită niciodată trecutul iar peștele are o simbolistică aparte: este pregătit și astăzi după cele mai vechi rețete aduse de străbunii lor, pescari din tată-n fiu. Așa după cum nu lipsesc de pe mesele lor încărcate de bucate simple dar deosebit de gustoase, celebrele Vareniki (colțunași cu brânză) sau clătitele cu urdă cunoscute sub numele de Blinî.

Conform Statutului CRLR, ziua de 12 februarie a fost marcată ca fiind „Ziua CRLR” și „Ziua limbii ruse materne în România”. Rușii lipoveni sărbătoresc pe 12 februarie, după calendarul iulian, Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur.

Suntem bucuroși că avem privilegiul de a continua să scriem istoria noastră pe aceste meleaguri, împreună, în pace și bună înțelegere, așa după cum a fost întotdeauna, și vă transmitem, dragi prieteni, cu prilejul Zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România, toate cele bune și La mulți și frumoși ani (!)

Ștefana Zibileanu

Coordonator Pro România Tulcea

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com