Click pentru a te abona

Sulina: 160 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării

0 Shares

* ceremonia de dezvelire a bustului lui Sir Charles Augustus Hartley, eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Comisiei Europene a Dunării la Sulina.

CED-Sulina-veche

Scurt istoric

Viceconsulul britanic Cunningham a avut initiativa de a aduce o draga care sa curete gurile Dunarii la Sulina, dar s-a lovit de refuzul autoritatilor ruse. Britanicii cautau sa gaseasca o alternativa pentru importul de cereale pentru a-si asigura hrana populatiei. De precizat este ca, agricultura in Anglia era aproape inexistenta deoarece aici incepuse marea revolutie industriala si majoritatea populatiei se mutase in orase. In 1845 izbucneste in Marea Britanie o mare foamete, numita si foametea cartofului.

La 6 ianuarie 1857, plenipotentiarii puterilor europene au modificat statutul Deltei Dunării (teritoriu atribuit acum Turciei), Poarta acceptând si încheierea unui “aranjament” care reglementa raporturile dintre Comisia Europeană a Dunării si guvernul de la Constantinopole. Rezolvarea problemelor în litigiu s-a rezolvat, în mod deja traditional, prin politica de concesii si compromisuri reciproce”.

ced-nou

La 30 martie 1856, la Conferinta de la Paris se hotărășteînființarea unei  Comisiuni în care Franța, Austria, Marea Britanie, Prusia, Sardinia si Turcia vor fi reprezentate printr-un delegat, “va fi insărcinată de a specifica și executa lucrările necesare de la Isaccea în jos, de a curăța de nisip și alte obstacole Gurile Dunării, în părțile mării învecinate lor, și de a pune această parte a fluviului și zisele părți ale mării în cele mai bune condițiuni posibile pentru navigațiune”.

După războiul de independență și revenirea Dobrogei la trupul țării mame, Regatul României a devenit membru cu drepturi depline al Comisiei Europene a Dunării. La 18 august 1938 s-a ajuns la „Aranjamentul de la Sinaia”, prin care s-a desființat organismul internațional al CED și s-a înființat, în schimb, „Administrația Dunării de Jos”, organism aflat sub controlul guvernului României. Sir Charles Augustus Hartley a fost  timp de 50 de ani inginer șef al Comisiei, calitate în care a coordonat regularizarea canalului Sulina și a făcut Dunărea navigabilă pe brațul Sulina inclusiv pentru nave maritime.

grup-cedo „Mă înclin cu respect în fața faptelor ce stau mărturie acelor timpuri marcate de progres, când ținutul nostru a cunoscut o dezvoltare majoră și de necontestat odată cu instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării. Meritele lui Sir Charles Augustus Hartley sunt incontestabile, de aceea acest bust ce a fost dezvelit astăzi, în onoarea domniei sale, este un omagiu adus unui om care a făcut atât de multe pentru dezvoltarea navigației pe Dunăre și a județului Tulcea, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea aflat la acest eveniment.

Untitled-2

“Am avut un profund sentiment de mândrie că particip la un eveniment care marchează istoria noastră. În cadrul ceremoniei a fost dezvelit bustul „Părintelui Dunării”: Sir Charles A. Hartley, fost inginer-șef al Comisiei Europene a Dunării și autorul soluțiilor de regularizare a cursului Dunării, prin amenajarea provizorie a părții maritime a brațului Sulina și a regularizării brațului Sfântul Gheorghe pentru a deveni navigabil. Cred că nu avem voie să uităm faptul că rădăcinile Comisiei Europene din zilele noastre au fost Comisia Europeană a Dunării – prima formă suprastatală, care a început să funcționeze în urmă cu 160 de ani în România. Sulina merită să-și recapete strălucirea de altă dată!” notează într-o postare fostul Ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com