Click pentru a te abona

Stuful e beton (!) Inițiativă pentru protejarea peisajului tradițonal în Delta Dunării

0 Shares

Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este o meserie care se pierde. În comuna C.A. Rosetti, localitate cu 1.000 de locuitori din Delta Dunării. Mai există doar un meșter care învelește casele cu stuf folosind tehnicile tradiționale locale. Cu toate acestea, Letea – parte a comunei Rosetti, este singurul sat din deltă care încă mai are aspectul rural deltaic pe care ne-am dori să-l păstrăm așa mult timp de acum înainte. Aici mai pot fi văzute ultimele exemplare de case căptușite pe dinafară cu scânduri, acoperișuri din stuf și un decorativism arhitectural tipic slav reprezentat de simboluri precum “razele soarelui”, “sirena”, “pasărea în zbor”, “papura” sau “inima”.

Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Centrul de Resurse pentru Participare Publică, lansează campania de informare ”Stuful e beton!”. Campania face parte din proiectul cu același nume și își propune să promoveze peisajul rural deltaic, pornind de la realitatea satului Letea, Comuna C.A. Rosetti. În acest context, meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf din Delta Dunării are toate premisele pentru a putea fi  introdus, ca valoare imaterială, în patrimoniul universal UNESCO.

Vrem să atragem atenția autorităților asupra beneficiilor promovării acestui meșteșug, care ar putea aduce schimbări majore în comunitatea locală, prin creșterea numărului de turiști în zonă. Totodată, vrem să promovăm în rândul localnicilor utilitatea acoperișului din stuf, care arată mult mai bine decât alternativele, este mai ieftin și un bun izolator termic. De cele mai multe ori, localnicii optează pentru alte acoperișuri, considerând stuful desuet.

În urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti, ne propunem să strângem cel puțin 500 de semnături de susținere din partea localnicilor și să trimitem 100 de cărți poștale către autoritățile cu competențe în domeniu. Alături de aceste dovezi de susținere, vom depune la Ministerul Culturii o amplă notă de fundamentare în vederea includerii meșteșugului în patrimoniul imaterial UNESCO.

”Stuful e beton!” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, în valoare de 31.182 euro, implementat de Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Centrul de Resurse pentru Participare Publică.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com