Click pentru a te abona

Specialiștii din Serviciile Sociale solicită măsuri urgente pentru personalul care se află în zona maximă de risc epidemiologic și pericol iminent

389 Shares

 Scrisoare deschisă adresată Asociației Municipiilor din România

În contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României și de evaluare a riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirus COVID-19, vă supunem atenției problemele cu care se confruntă  personalul care își desfășoară activitatea în serviciile publice de asistență socială din România, personal care este permanent expus riscului de infectare cu noul Coronavirus întrucât are de îndeplinit o serie de atribuții:

 1. Asigură distribuirea produselor de strictă necesitate – hrană și produse de igienă personală, precum și preluarea deșeurilor contaminate de la persoanele izolate la domiciliu,  activitate ce se impune a se desfășura și în zilele de sâmbătă și duminică. Având în vedere că persoanele autoizolate nu au fost testate pentru depistarea COVID-19, personalul care asigură distribuirea hranei și a materialelor igienico –sanitare sunt astfel expuse unui risc major de contaminare.
 2. Identifică și acordă servicii suport pentru persoanele vârstnice de peste 65 ani care nu au aparținători. Având în vedere diverisitatea nevoilor grupului vulnerabil activitatea se desfășoară  și în zilele de sâmbătă și duminică. Conform Ordonanței militare nr. 3 din 24 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, se interzice circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, fiind permisă numai în intervalul orar 11,00-13,00. Medicii de familie și-au suspendat activitatea cu publicul, asistența medicală realizându-se de la distanță, în aceste condiții personalul serviciilor publice de asistență socială asigură, în afara intervalului stabilit prin Ordonanță, medicamentele conform rețetelor eliberate de către medicul de familie.
 3. Având în vedere faptul că majoritatea solicitanților nu dispun de mijloace de transmitere electronică și nu au informații suficiente pentru a utiliza sistemul de poștă electronică, sunt dificil de pus în aplicare prevederile Ordonanței de Urgență nr. 30/18 martie 2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextual situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV-2. Astfel, personalul din serviciile publice de asistență socială este nevoit să primească în continuare cererile, declarațiile și documentele justificative pentru obținerea de beneficii sociale  și servicii sociale, depuse în format letric prin Biroul Relații cu publicul.
 4. La solicitarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, instituții cu atribuții în domeniul asistenței sociale, cum sunt DGASPC și AJPIS, si-au inchis portile pentru populatie, iar activitatea conform legii efectuata de aceste institutii, este solicitata SPAS de la nivel local. Ex: dosare de incadrare in grad de handicap depuse la SPAS – uri, scanate si trimise catre DGASPC – uri, etc. Volumul de munca este foarte mare, riscurile sunt majore, dar noi SPAS – urile suntem si raspundem nevoilor comunitatii.
 5. Aceste institutii (DGASPC, AJPIS) solicită în continuare serviciilor publice de asistență socială diverse situații și documente, evaluari ale serviciilor sociale de la nivel local chestionare, etc, pentru justificarea activitatii acestora. Aceste structuri autoizolate în birouri departe de oameni si de nevoile reale ale comunitatii sa-si canalizeze activitatea pe prioritati! Nu avem timp de vorbe și hârtii, noi acționăm, ajutăm și ne expunem pe noi, pe colegii noștrii și familiile noastre unui risc major de contaminare. Nu putem sta departe ecranați într-o zonă de siguranță, chiar daca de activitatea SPAS – urilor de la nivel local nu pomeneste si nici nu isi aminteste nici un factor decident (Guvern, Minister, etc).
 6. Persoanele fără adăpost au devenit în această perioadă vectori principali de transmitere a virusului COVID – 19. S-a solicitat UAT – urilor să identifice spații în care aceștia să fie izolați și să li se asigure hrană. Spatiile detinute sunt la capacitate maxima, s-au luat masuri de izolare a acestora, iar alte persoane fara adapost nu pot intra decât testate COVID – 19 deoarece riscul de contaminare este major. Știm cu toții că la astfel de persoane se instalează dependența de stradă care îi face să nu respecte aproape nici o regulă, normă sau cutumă, igiena personală fiind neglijată în totalitate, personalul din SPAS aflându-se în imposibilitatea controlului mobilității acestora.

Toate aceste atributii sunt pe langa cele curente si care au ca scop mentinerea starii de siguranta sociala prin masuri si interventii de suport, consiliere sociala, asigurarea celor necesare pentru viata de zi cu zi.

 1. Conform prevederilor Decretului nr. 195/16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, în serviciile de asistenţă socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal, dar în realitate nu se prezinta nimeni sa se angajeze in aceasta perioada.

Avand in vedere faptul ca personalul din serviciile publice de asistenta sociala se afla in zona maxima de risc epidemiologic, solicitam adoptarea in regim de urgenta a următoarelor măsuri:

  1. Asigurarea de echipamente de protecție corespunzătoare: combinezoane, măști, mănuși, dezinfectanți pentru întreg personalul din serviciile publice de asistență socială care are contact direct cu populația.
  2. Testarea in regim de urgență a tuturor persoanelor fără adăpost ce intră în adăposturile de noapte/centrele sociale de urgență pentru persoanele fără adăpost.
  3. Considerarea adapostului de noapte ca zona carantinata cu tot ce decurge din aceasta conform legislatiei in vigoare, respectiv desemnarea personalului din domeniul ordinii și siguranței publice pentru asigurarea pazei 24/24 h la locația în care sunt cazate persoanele fără adăpost pentru a stopa deplasarea acestora în diverse zone ale orașelor.
  4. Includerea la plata orelor suplimentare a personalului din serviciile publice de asistență socială care trebuie să asigure permanență pentru persoanele vulnerabile (persoane varstnice, familii monoparentale, familii/persoane autoizolate, persoane cu dizabilitati, etc).

Președinte CPSSS, Ec. Zibileanu Ștefana

Oneț Romana – Vicepreședinte

Surdu Radu – Vicepreședinte

Mocanu Aurel – Secretar

Ungureanu Mihaela – Coordonator Comisia Management și DezvoltarePârvulescu Oana – Coordonator Comisia Asistență Socială

Dreptate Radu – Coordonator Comisia Legislație, Juridic și Resurse Umane

Berea Ana – Coordonator Comisia Financiar, Achiziții și IT

Cristescu Adela – Membru

Topoliceanu Mariana – Membru

Mereuță Emil – Membru

Stoian Ioana – Membru

Bădiță Cătălin – Membru

Munteanu Luminița – Membru

Dinu Dan – Membru

Popescu Mihaela – Membru

Fulgescu Virginia – Membru

Balaj Adrian – Membru

Popescu Nora – Membru

Sabău Mihaela – Membru

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com