Click pentru a te abona

Soluții pentru piața muncii care se confruntă cu o criză fără precedent: lucrătorii trasfrontalieri, fără viză pentru 9 luni. “Potențialul lucrătorilor transfrontalieri este mare” (Dep. Simion Lucian)

0 Shares

Anul 2018 este unul complex din multe puncte de vedere dar ne referim astăzi la o speță mult uzitată în ultima perioadă și anume deficitul de forță de muncă pe o piață în care oferta este tot mai slabă ca urmare a exodului masiv , al românilor plecați în ultimii zece ani în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit. Date find coordonatele concrete pentru județul Tulcea, pentru Dobrogea, în fapt pentru întreaga țară, ne-am adresat deputatului social-democrat Simion Lucian Eduard, care adresa anul trecut o serie de întrebări Ministerului Muncii ce vizau angajarea temporară a lucrătorilor transfrontalieri.
“Da, după consultări serioase cu mediul de afaceri, cu organizațiile profesionale  dar și cu instituțiile abilitate din România privind angajarea cetățenilor străini, am ajuns la o formă a inițiativei legislative menite să simplifice un pic lucrurile, și, în același timp, să fie de folos tuturor părților implicate.
Ne confruntăm cu o criză majoră pe piața muncii, sunt semnale alarmante în acest sens: din agricultură, din zona serviciilor,  a construcțiilor, în condițiile în care, cel puțin la nivelul județului Tulcea, anul 2018 înseamnă deschiderea unor șantiere ca urmare a implementării unor proiecte cu finanțare externă aprobate deja. De aceea am încercat să promovez o altfel de abordare și mă refer la potențialul lucrătorilor transfrontalieri (din R. Moldova, Ucraina, Serbia). Iniţiativa legislativă are drept scop eliminarea obţinerii avizului de angajare pentru lucrătorii transfrontalieri angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, față de maximum 6 luni (cum era prevăzut). Așadar, s-ar elimina taxa pentru obținerea avizului în cuantum de 250 de euro și s-ar reduce semnificativ durata necesară angajării. O altă modificare pe care o promovez este cuantumul salariului lucrătorului/angajatului transfrontalier care, pentru prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă va trebui să fie cel puţin la nivelul câştigului salarial minim brut/țară, iar pentru lucrătorii cu o înaltă calificare,  salariul trebuie să fie cel puţin egal cu 4 salarii minime brute și nu de 4 ori salariul mediu brut pe ţară cum este în acest moment pentru că s-ar crea în mod clar o discriminare în opinia mea și a majorității celor cu care m-am consultat. Consider că modificările sunt benefici și necesare în contextul în care autorităţile locale din judeţele de graniţă dezvoltă deja relaţii din ce în ce mai strânse cu localități/regiuni limitrofe din statele vecine ” ne-a declarat deputatul social democrat Lucian Simion.

Declarația face referire la Iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 194/2002 privind regimul străinilor din România republicată, cu modificările şi comletările ulterioare, şi a Ordonanţei nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, inițiativă legislativă care urmează să între în dezbaterea plenului în această sesiune parlamentară și poate fi completată/dezvoltată prin amendamente.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com