Click pentru a te abona

Societatea civilă face un apel public: Fără școli și grădinițe cu WC-uri în curte din septembrie 2019(!)

111 Shares
autor Geta Negrișanu
*”Am constatat că suntem afectați de moartea copilului de 3 ani după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli  și am decis să nu acceptăm această situație, din nou, ca pe un accident. Suntem în 2019, aceste școli nu trebuie să funcționeze astfel. Așa cum, de exemplu, educatoarele nu trebuie să rămână singure cu copiii peste zi în grădinițe izolate. Finanțarea diferențiată pentru rural trebuie să înceapă imediat”.
Organizațiile membre ale Coaliției pentru Educație fac apel la Executiv și la autoritățile locale pentru ca, împreună, să rezolve de urgență problema școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte. De ani de zile asistăm, repetat, la diferite angajamente de rezolvare a problemei spațiilor de educație care continuă să aibă wc-uri tradiționale, fără canalizare, în curțile școlilor din mediul rural. 
Acestea au fost inventariate, au existat alocări bugetare, inițiative guvernamentale. Ultimul anunț, asociat Bugetului de Stat pentru anul 2019, a menționat asumarea unui program național de instalare de grupuri sanitare predefinite, din containere sanitare.
Ținând cont de experiențele pe teren ale organizațiilor membre, Federația Coaliția pentru Educație, consideră că „timpul proiectelor din cuvinte și hârtii și al plângerilor că nu sunt bani trebuie să aibă un sfârșit și acesta trebuie să fie 1 septembrie 2019. Solicităm reorganizarea activității în TOATE școlile si gradinițele care vor rămâne cu WC-uri în curte, începând cu această toamnă!” (Daniela Vișoianu)
„Noi credem în triada dezvoltare – educație – democrație, potrivit Manifestului Coaliției pentru Educație lansat în 2015, la înființare. Două dintre cele cinci direcții strategice ale noastre au legătură directă cu triada de mai sus și copilul mort înecat, în căcat – și nu, nu ne cerem scuze pentru utilizarea acestui cuvânt – într-o fosă septică din curtea unei școli din România. Este vorba despre finanțare și bună guvernanță (direcția 5) și, mai ales, despre descentralizare (direcția 3)”. (Diana Certan, membră Consiliul Director)
DESCENTRALIZAREA, în sensul reorganizării administrative este proiectul de dezvoltare ratat de România în ultimii douăzeci de ani. O școală puternică și bine administrată se cuvine să facă parte dintr-o comunitate puternică și bine administrată. Toți știm că România suferă de ne-încredere și ne-colaborare. Școala nu poate crește sănătos într-o astfel de societate. Lipsesc intențiile consistente de asociere a comunităților locale (grupuri de acțiune locală, consorții de comune, teritorialități funcționale, nu administrative).
Pur și simplu școlile si grădinițele cu WC-urile în curte trebuie fie modernizate, fie închise, fie înlocuite cu construcții noi. Credem că una dintre soluții este ca primăriile să se asocieze și să asigure, ÎMPREUNĂ, școli cu condiții civilizate și catedre care să aibă profesori stabili. La fel este în serviciile sociale, sprijin pentru vârstnici, educație pe tot parcursul vieții. Acestea ar trebui să fie standarde de bază în 2019 și o obligație asumată de administrația centrală și locală.
Am constatat că suntem afectați de moartea copilului de 3 ani și am decis să nu acceptăm această situație, din nou, ca pe un accident. Oricât de mult am fi pe teren – și avem organizații care inclusiv au construit sau renovat infrastructură educațională, realitatea este că ONG-urile nu își pot asuma nici ieșirea din noroaie și, cu tristețe, nici ieșirea din “rahat”.
Da, a fost un accident. Și au curs explicațiile – care însă nu mai pot fi acceptate. Suntem în 2019, aceste școli nu trebuie să funcționeze astfel. Așa cum, de exemplu, educatoarele nu trebuie să rămână singure cu copiii peste zi în grădinițe izolate. Finanțarea diferențiată pentru rural trebuie să înceapă imediat. O școală bună înseamnă un număr minim de elevi și un procent diferit de cheltuieli materiale, pentru că doar astfel pot fi concentrate resurse și pot fi livrate servicii de calitate.
Accidentul de luni este responsabilitatea unui sistem slab gestionat și sub-finanțat, nu doar a unui director sau a unui educator. Accidente se pot întâmpla. Există înțelepciunea, știința despre care  sunt soluțiile – verificați declarațiile din perioada negocierii bugetului de stat – președintele partidului aflat la guvernare a vorbit despre descentralizare, Cod administrativ, zone metropolitane etc. Dar decidenții refuză, din politicianism, pentru mize electorale și veșnicie la putere și „borcanul cu miere”, să le aplice.
Faptul că în 24 de ore de la eveniment nici unul din partide nu a ieșit cu o poziție publică pe subiect arată aroganță și lipsă de interes – nu le pasă, doar nu e treaba lor… Faptul că nici un factor de decizie central sau local nu știe și nu își cere niciodată scuze, nu își asumă responsabilitatea în astfel de situații, arată dispreț și lipsă de interes. Până în septembrie, la fiecare eveniment public și în fiecare zi vom aminti întâmplarea aceasta ca pe o numărătoare a zilelor în care statul român alege să nu facă ceea ce trebuie făcut. Până când un program național dedicat rezolvării problemei școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte este aprobat și implementat. Termen limită: septembrie 2019.(cp)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com