Click pentru a te abona

Sindicatele și patronatele tulcene se declară profund nemulțumite de propunerile privind modificarea Codului Fiscal prin Ordonanță de Urgență

0 Shares

Înstituția Prefectului Tulcea a convocat astăzi, 7 noiembrie a.c. o ședință extraordinară a Comisiei de Dialog Social având ca temă modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Șeful Finanțelor publice, Marian Găitan și inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Ali Izet au prezentat principalele modificări care vor devein operaționale începând cu 1 ianuarie 2018, dacă Ordonanța de urgență va fi adoptată în ședința de guvern de miercuri, 8 noiembrie. A fost, în fapt, o expunere tehnică referitoare în principal la transferul contribuțiilor de la angajator la angajat dar și la alte măsuri fiscale ce au fost prezentate ca fiind o “fișă de lucru” cu caracter informativ. Mesajul a fost în sensul că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat ar duce la o scădere a costurilor pentru un salariat în ceea ce îl priveşte pe angajator, așadar, ar fi în beneficiul patronatelor. În același timp, angajatul nu va avea de pierdut, dimpotrivă.

„Pe parcursul lunii ianuarie 2018, aceste modificări în Revisal, Registrul Salariaţilor, se vor face astfel încât, dacă, de exemplu, azi un angajat are un salariu net de 2244 lei, ceea ce înseamnă un brut de 3200 de lei, pentru un salariu net în 2018 de 2246 lei va trebui majorat salariul brut la 3840 de lei. În ambele cazuri cheltuielile angajatorului sunt similare şi anume 3928 lei în 2017 şi 3926 lei în 2018” au concluzionat specialiștii prezenți la această ședință.

Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Cosntrucţii şi Servicii (CONPIROM) reprezentată de Ivan Firsa, director de Resurse Umane în şantierul naval (VARD) a declarat nemulțumirea patronatelor și a rezumat într-o notă oarecum ironică: „Eu înţeleg, la finalul prezentării, că toate aceste modificări aduc o scădere de costuri cu forţa de muncă pentru angajator, o creştere mică, nesemnificativă, a venitului net pentru angajat, în special pentru cei cu salarii mici, la nivel minim şi pe deasupra o scădere de deficit bugetar de vreo 8 miliarde de lei pentru anul 2018. Păi după atâtea scădere de unde poate apărea creşterea?”.

De asemenea, reprezentantul CONPIROM la Tulcea s-a mai arătat nemulţumit de măsurile luate la acest moment de sfîrșit de an când patronatele și-au cam făcut socotelile, au proiecția bugetului pentru anul viitor, aceste modificări care nu aduc mai mulţi bani în buzunarul angajaţilor dar trebuie operate de angajatori, ceea ce presupune o operațiune complexă, cu un număr suplimentar de angajați.

Reprezentanţii sindicatelor (Mihai Roma, președintele Uniunii județene CNSLR Frăția, Filiala Tulca și Petruș Solomencu, președintele Uniunii județene Cartel Alfa) s-au declarant absolut nemulțumiți de toate aceste schimbări în numele celor peste 16 mii de sindicaliști pe care-i reprezintă în județul Tulcea.

„Mesajul nostru este ferm: Nu suntem de accord cu tranferului contribuţiilor de la angajator la angajat. Vom fi, pronbabil, prima ţară europeană dacă nu cumva prima ţară de pe mapamond care transferă responsabilitatea contribuţiilor către angajat. Practic, angajatorul nu mai plăteşte nicio contribuţie ci doar, o nouă taxă despre care nu avem prea multe informaţii. Politica europeană este cât se poate de clară în acest domeniu şi sunt unele ţări în care contribuţiile angajatorului sunt mai mari decât cele care sunt acum la noi. Din acest motiv şi din altele care au fost prezentate de ceva vreme încoace suntem împotriva acestor transferuri de contribuţii”, a spus Petruş Solomencu.

Pentru companii, efortul de adaptare va fi considerabil, atât din punctul de vedere al estimării și aplicării creșterilor salariilor brute pentru toți angajații, cât și în privința adaptării sistemelor contabile.
Vorbim despre un salt artificial al salariului mediu brut pe țară.
Din perspectiva imaginii externe, România va fi percepută de investitori drept țara cu cel mai mic nivel al contribuțiilor sociale datorate de angajator, accentuând imaginea de piață cu o forță de muncă ieftină. Această perspectivă poate fi atractivă pentru unii investitori, însă nu este un factor real de competitivitate. 

De fapt, transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina salariaților pare să fie un exercițiu menit să ascundă incapacitatea Guvernului de a asigura în mod real creșterile salariale anunțate în sectorul bugetar. Acest exercițiu va avea multiple consecințe negative în special pentru salariații din mediul privat și va produce dificultăți de implementare pentru firme” ne-a declarat Doru Șchiopu, Președintele Sindicatului Liber al Navaliștilor Tulcea, vicepreședinte al CNSLR Frăția și prim-vicepreședinte al FSCM .

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com