Click pentru a te abona

Simplificarea procedurii de distribuire a biletelor gratuite de călătorie pentru persoanele cu dizabilități

Dreptul la transport interurban al persoanelor cu dizabilități este reglementat de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor acestor persoane iar modalitatea de acordare a acestor drepturi este stabilită prin Normele metodologice care stabilesc regula prin care eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de DGASPC numai în baza cererii persoanei cu dizabilități.

„Pentru că procedura era destul de greoaie pentru aceste persoane, după mai multe runde de consultări cu specialiști în domeniu și cu ONG-urile de profil, Guvernul României a aprobat modificarea și completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilități” a precizat deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților și membru al   Grupului  multisectorial de lucru pentru egalitate de gen.

„Documentul adoptat dă posibilitatea eliberării biletului de călătorie gratuită de către DGASPC și în baza cererii organizațiilor neguvernamentale care au ca scop protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Aceste organizații vor putea ridica biletele de călătorie gratuită, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu DGASPC, urmând a le distribui membrilor săi.

Soluția vine în continuarea demersurilor, a eforturilor făcute la nivelul instituțiilor publice de debirocratizare și, în cazul de față, de sprijinirea acestor oameni cu dificultăți de mobilitate. Consider că este imperios necesar ca fiecare dintre noi să ajutăm pe cât posibil persoanele cu dizabilități să aibă acces la drepturile de facto pe care le au. Să le ușurăm viața prin măsurile pe care le putem lua la nivel legislativ dar și la nivel personal printr-o bună colaborare cu societatea civilă, cu organizațiile de profil. Reamintesc faptul că România a ratificat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități și s-a angajat să asigure măsurile de egalizare a șanselor și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități” a mai spus deputatul Mirela Furtună.

La începutul acestui an erau 323.365 persoane cu handicap grav și 410.105 persoane cu handicap accentuat. Dintre aceste 733.470 persoane care aveau dreptul la  transport interurban gratuit, doar 83.000 și-au exercitat efectiv acest drept.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.