Click pentru a te abona

Simbolistica Botezului Domnului pe rit vechi și importanța apei sfințite în Comunitatea Rușilor Lipoveni

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, la 19 ianuarie, Bobotezul Domnului și pe Sfântul Ioan Botezătorul, luni, 20 Ianuarie 2029. Este vorba despre retrăirea momentului în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani.

În această zi se sfințește Aghiasma Mare și marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă. În Ajunul Bobotezei se posteşte,  în special nu se mănâncă de fruct şi dulce.

În dimineaţa zilei Ajunului se merge la biserică, unde se face agheasmă. În ziua de Bobotează se sfinţesc apele, se face agheasma mare. Se crede că agheasma mare tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace.

Tradiţia spune că atunci când se ia agheasma, credincioşii nu trebuie să fie certaţi cu nimeni şi să se abţină de la fapte şi gânduri rele. În caz contrar, aceasta îşi va pierde din sacralitate. Desigur, pe parcursul anului se mai face agheasmă, numită agheasma mică, iar slujbele acestea se fac de obicei în ziua întâi a fiecărei luni, sau ori de câte ori au nevoie credincioşii. Sfinţirea apei de Bobotează este însoţită de ceremonia stropirii cu apă sfinţită în amintirea Botezului Domnului.

În aceste zile şi încă timp de două săptămâni, nu se spală rufele pentru ca să nu fie tulburate apele sfinţite. Fiecare gospodar aduce agheasmă acasă şi la o săptămână după Bobotează, stropeşte cu ea via şi pomii ca să fie fertili, de asemenea vitele şi păsările, ca să fie sănătoase. După Bobotează, preotul umblă pe la casele gospodarilor, sfinţindu-le şi urându-le de sănătate.

Botezul Domnului sau Boboteaza alături de ziua Sfîntului Ioan Botezătorul, cinstită în aceste zile, marchează sfîrșitul sărbătorilor de iarnă.
“Transmit sincere urări de sănătate, bucurie, împlinire și belșug tuturor creștinilor de rit vechi și vă doresc ca apa sfințită pe care o păstrați și o folosiți așa după cum se cuvine, să ne liniștească sufletele și să ne întărească credința. Mulți ani fericiți tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan!

Поздравляю всех вас с величайшими православными праздниками, с Крещением Господним и Собором Святого Иоанна Крестителя!

Andrian Ampleev

Deputat CRLR

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.