Click pentru a trimite e-mail

Se schimbă totul în pădure: Pădurarii vor fi înarmați și vor putea face „uz de armă”. Beneficii la pensionare

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis miercuri, 27 Noiembrie 2019, cu unanimitate de voturi (232), să schimbe legea pentru pădurari. Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

„Amendarea proiectului de lege privind modificarea statului personalului silvic vine la inițiativa PSD și ALDE. Legea face referire la personalul silvic cu atribuții de pază care urmează să fie dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal” a precizat deputatul social democrat Radu Anișoara.

”Astfel, una dintre modificări prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

O altă modificare importantă adusă de Parlament arată că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Personalul silvic este format din persoanele care au pregătire de specialitate atestată prin actul de absolvire a unei forme de învățământ recunoscute în România și care își exercită efectiv în domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor. Există pădurari loviți cu topoare, cu cuțite, le-au fost devalizate mașinile, sediile de cantoane, iar familiile lor trăiesc sub teroare în multe dintre cazurile prezentate public, sub amenințarea hoților de lemne. Deasemenea, un pădurar are în spate o gestiune de milioane de euro(!) unui pădurar i se reține din salariu contravaloarea fiecărui arbore furat iar cal culul este greu de făcut dacă ne gândim că adeseori sunt tăiați ilegal arbori sănătoși care au crescut în timp. De aceea cred că s-a făcut dreptate acestor oameni care se luptau, practic, cu morile de vânt” a mai precizat deputatul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Un Raspuns la Se schimbă totul în pădure: Pădurarii vor fi înarmați și vor putea face „uz de armă”. Beneficii la pensionare

  1. Moise Vasile 28 noiembrie 2019 at 20:57

    Situația nu se schimbă aproape cu nimic doar cu aceste reglementări. Da, pădurarii vor putea face uz de armă, dar ”…în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”. Păi asta se putea și până acum. S-a schimbat cumva regimul armelor și munițiilor pentru pădurari!? Nu. Asta înseamnă că noua reglementare nu aduce nimic în plus dacă nu se emite și un regulament special pentru uzul de armă în activitatea de pază a pădurilor și a fondurilor cinegetice. Deci, în continuare pădurarul va putea face uz de armă doar atunci când are toporul deasupra capului, adică doar atunci când nu mai are posibilitatea reală să-l facă. Este trist că nu se cunoaște efectul real al unor noi reglementări, este trist că se bate toba pe niște lucruri care au exact efectul unei frecții la un picior de lemn, iar cei care au realizat acele lucruri nici nu-și dau seama de asta.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.