Click pentru a te abona

Se schimbă regulile: Legea privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, o lege pentru oameni și pentru binele Planetei, a fost votată

164 Shares

Legea Compostului, așa după cum am numit-o încă de când am început să lucrez la ea, a trecut de votul Camerei Deputaților cu 261 de voturi “pentru” (unanimitate).

Am mai vorbit despre Legea compostului și despre faptul că această propunere legislativă privind susținerea necesității reglementării din acest domeniu este o  obligație ce derivă din calitatea României de membru al Uniunii Europene, de motive sociale, de protejarea mediului, a solurilor, și nu în ultimul rând, de o motivație economică ce ține de dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

Pe  15 Octombrie 2019, am depus la Senat „Legea privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile„ o lege așteptată de publicul larg, de ong-urile de profil și asociațiile profesionale, de instituții publige și agenți economici, o lege care este parte a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor”.  

Legiferarea acestui segment al gestionării deșeurilor oferă în sfârșit posibilitatea României să iasă din zona de producător de compost vrac și să intre în rândul țărilor care-și gestionează singure deșeurile biodegradabile având posibilitatea să le certifice calitatea, să le ambaleze și să le livreze ca produs: atât ca pamânt de flori pentru grădini, legumicultură, pe terenuri agricole și pe terenuri cu soluri degradate ca ameliorator.

De fapt, compostul reprezintă un material stabil, fără mirosuri puternice, bogat în humus și materie organică, și provine din procesul de compostare a deșeurilor biodegradabile, un proces biologic natural  sau controlat, de valorificare a materialelor organice reziduale.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativteritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deseurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din usă în ușă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural

Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegardabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşă în uşă, denumită în continuare U-U, sau prin aport voluntar.  Criteriile de conformitate pentru deșeurile biodegradabile, aditivi și agenți auxiliari care urmează a fi supuși compostării și digestiei anaerobe sunt definite în Normele tehnice privind activitatea de compostare și digestie anaerobă denumite în continuare Norme tehnice, emise prin ordin comun de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Le mulțumesc tuturor colegilor care-au votat această lege extrem de necesară pentru oameni și pentru mai binele planetei.

Deputat Lucian Simion Eduard, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com