Click pentru a te abona

Se modifică Regulamentul de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

528 Shares

„Regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost aprobat în urmă cu 10 ani prin HG nr.1516/2008. Pe parcursul implementării acestui act normativ s-au identificat anumite deficienţe pe care am încercat să le armonizăm, astfel încât, să venim cu reguli concrete care pot fi aplicate în deplină concordanță cu legislația națională și internațională în domeniu” ne-a declarat deputatul social democrat Simion Lucian Eduard, Vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, membru al Comisiei pentru relația cu UNESCO din Parlamentul României.

„Inițial s-a format un grup de lucru la Tulcea din care făceau parte Ordinul Arhitecților din România Filiala Dobrogea, Consiliul Județean Tulcea, Asociația Comunelor din România – Filiala Tulcea, ARBDD, care au analizat problematica extrem de complexă a Rezervației, a localităților limitrofe, a legislației internaționale.

Astfel, s-a  propus scoaterea din arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării a localităților situate în zona de terasă a județelor Tulcea și Constanța, localități  care au zone marginale de mici dimensiuni pe teritoriul  Rezervației, spre deosebire de localitățile care sunt situate efectiv în perimetrul RBDD. Cu mențiunea că și în acele zone marginale din localitățile respective se va aplica Regulamentul de Urbanism care urmează să intre în vigoare după parcursul legislativ. Celelalte modificări vizează abordarea unor principii de ierarhizare a modului de construire în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării și evitarea uniformizării teritoriului construit prin aplicarea specifică a fiecărei zone și vizează reguli pentru construcțiile care nu au voie sa afecteze cu nici un chip mediul. Fie că vorbim despre ecosisteme și peisajul natural fie că vorbim despre cel antropic.

În acest sens, după dezbateri repetate cu locuitorii din zonă, operatorii de turism, reprezentanții administrației publice, specialiști în domeniu, am ajuns la concluzia că promovarea unei Hotărâri a Guvernului prin care să fie modificat şi completat Regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Bisoferei Delta Dunării este absolut necesar.

Astfel, prin modificarea Regulamentului sunt evidențiate ca fiint obligatorii norme care asigură stabilitatea, rezistenţa şi condiţiile igenico-sanitare, atât pentru locuiţele personale, cât şi a construcţiilor cu funcţiune sau utilitate publică. Au fost introduse norme prin care se interzice în mod expres amplasarea pe teritoriul Rezervaţiei al câmpurilor de foto-voltaice, pentru a fi asigurată o protecţie ridicată a mediului, au fost introduse norme de derogare cu privire la modul de construcţie al clădirilor agro-industriale, care nu se puteau încadra în limitele stabilite, ca urmare a înălţimii utilajelor şi a specificului tehnologic  și în special, se elimină paralelismul legislativ, în sensul în care anumite norme se găseau atât în Regulamentul-cadru de urbanism pentru Delta Dunării, cât şi în Planul Urbanistic General” a concluzionat deputatul Simion Lucian Eduard care a ținut să precizeze că Modificările Regulamentului s-au aflat în dezbatere publică, au primit avizul Consiliului științific al ARBDD și urmează să fie postat pe site-ul MDRAP pentru transparența decizională.
Localităţiîn care se va aplica Regulamentul-cadru: Băltenii de Sus, Băltenii de Jos, CA. Rosetti, Letea, Sfiştofca, Periprava, Cardon, Ceamurlia de Jos, Lunca, Ceatalchioi, Plauru, Sălceni, Pătlăgeanca, Chilia Veche, Tatanir, Ostrovu, Tătaru, Crişan, Caraorman, Mila 23, Jurilovca, Vişina, Sălcioara, Mahmudia, Maliuc, Partizani, Ilganii de Sus, Vulturu, Gorgova, Murighiol, Dunavăţu de Sus, Plopu, Dunavăţu de Jos, Sarinasuf*, Colina*,  Nufăru*, Ilganii de Jos, Sarichioi,Enisala, Sabangia, Somova*, Parcheş, Mineri*, Valea Nucarilor*, Agighiol*, Iazurile*, Corbu*, Luminița*, Vadu*, Istria*, Nuntași*,  Mihai Viteazu*, Sinoe*, Săcele*, Traianu*.

Notă: * doar pentru parcelele adiacente unui luciu de apă sau despărţite de acesta printr-un drum.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com