Click pentru a te abona

Bilanț la început de sesiune parlamentară. Educația, sănătatea, politica externă a României, prioritare.

Sesiunea care s-a încheiat a fost o perioadă complexă, plină de provocări, cu multe analize și dezbateri în comisiile de specialitate, cu multe legi votate în plen. A fost așa după cum a fost realitatea cotidiană pe care o trăim fiecare dintre noi.

Trebuie să precizez faptul că sunt secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților și fac parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală. Deasemenea, fac parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Socialistă Vietnam și sunt președintele Grupul parlamentar de prietenie cu Statul Qatar. Întâlnirile și reuniunile bilaterale desfășurate pe parcursul primei sesiuni parlamentare din acest an au vizat prioritățile din domeniul politicii de coeziune ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, coperarea la nivel parlamentar, susținerea României în toată perioada în care a exercitat Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cele mai importante declarații politice pe care le-am avut au vizat educația, sănătatea copiilor, stoparea violenței și a nesiguranței din unitățile de învățământ, combaterea discursului instigator la ură în mediul online, susținerea drepturilor românilor din afara granițelor țării.

Cele mai multe declarații politice au vizat subiecte de referință pentru politica externă și voi veni cu câteva exemple în acest sens; “Parteneriatul Estic, o prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, “Balcanii de Vest – o perspectivă credibilă pentru extindere”,: “Brexit – o consecinţă a populismului”, “NATO – 70 de ani de garanţii de securitate”, “Guvernul României susţine drepturile românilor din Marea Britanie”, “Bilanţul realizărilor României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”.

Cele mai importante legi votate în prima sesiune a anului în curs (2019) au fost, evident, noutățile legislative din domeniul muncii și protecției sociale, noua Lege a Pensiilor care vine cu o serie de noutăți menite să facă dreptate pentru foarte mulți dintre pensionarii României care vor primi pensii mai mari, în conformitate cu vechimea în munca pe care au prestart-o, reglementările din domeniul construcțiilor, reducerea cu 50% a taxei/tarifului pentru colectarea deşeurilor pentru persoanele care locuiesc în Delta Dunării, stabilirea unui termen general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii unor fapte care pot atrage răspunderea administrativă, civilă, disciplinară şi pentru fapte care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate pentru persoanele care exercită demnităţi publice sau funcţii publice, Armonizarea legislativă cu privire la situaţiile de incompatibilitate în care se pot afla aleşii locali, legislația privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare astfel incât pescarii  care activeaza in P.F.A.–uri , I.I. sa aiba dreptul sa-si inmatriculeze barcile pe acestea in vederea posibilitatii de a beneficia de deducerile fiscale generate de  cheltuieli cu ambarcatiunea.

Au mai fost adoptate proiecte legislative care se referă la: Organizarea “Registrului naţional automat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor”, pentru prevenirea şi combaterea acestor fapte, ca mijloc de cunoaştere şi identificare operativă a persoanelor care au comis respectivele contravenţii şi infracţiuni, legislația privind asistența comunitară, legislația electorală după cum urmează: Extinderea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale ; vot anticipat pe 3 zile pentru românii din diaspora ; posibilitatea prelungirii votului, până la ora 23.59, pentru românii aflaţi la coadă la secţiile de votare din diaspora până la ora 21.00

Avem în lucru la comisii o serie de legi așteptate și mă refer la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea legii  privind reforma în domeniul sănătăţii şi drepturile pacientului, Propunere legislativă privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi pentru modificarea Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate,  Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”.

Interpelarea mea a vizat, la vremea respectivă “Situația finanțării proiectului podului Tulcea-Brăila” despre care, așa după cum vedem cu toții, avem numai vești bune: Comisia Europeană a aprobat finanțarea din fonduri europene iar lucrările se desfășoară în ritm susținut, sunt în continuare în avans și, dacă iarna aceasta va fi asemănătoare celei care a trecut, lucrările la pod vor înregistra un avans semnificativ.

O serie de proiecte de lege importante ar putea primi votul decisiv până la finele acestui an. Vorbim de modificări legislative ce privesc impozitul pe venit, zilele libere ale părinților, asigurările voluntare de sănătate, legislația rutieră, vaccinarea obligatorie, legislația adopției, noutăți în legislația de mediu.

Deputat PSD Mirela Furtună

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.