Click pentru a te abona

Școala este și trebuie să rămână un stâlp de bază la temelia culturii și civilizației noastre naționale

281 Shares

28502 de elevi încep noul an școlar în cele 143 de unități de învățământ din județul Tulcea, în  35 de grădinițe, 18 școli primare, 68 de școli gimnaziale, 18 colegii și licee, 2 școli profesionale și o școală specială. Mă bucur că unitățile școlare cu specific vocational, tehnologic, professional, postliceal, prind tot mai mult contur în județul Tulcea, și mă refer la liceele tehnologice din municipiu, Luncavița și Topolog, la cel cu profil economic, la școlile profesionale de la Tulcea și Mahmudia sau la cea postliceală cu profil sanitar.

Referitor la abandonul școlar, una dintre problemele ăngrijorătoare cu care ne confruntăm în mod constant, am fost asigurată că în unitățile de învățământ din județul Tulcea sunt în derulare activități strategice pentru prevenirea și diminuarea abandonului școlar care vizează monitorizarea și sprijinul acordat copiilor cu probleme, conceperea şi implementarea unor programe de măsuri remediale şi analiza rezultatelor finale. Toate aceste măsuri au determinat o ușoară scădere a abandonului școlar: anul trecut, din 20836 de elevi înscriși, au abandonat cursurile de învățământ 125 de elevi față de 144 în ciclul 2016/2017. Abandonul școlar este un fenomen greu de stopat dar nu imposibil dacă ne implicăm cu toții fără să-i dăm conotație politică. Consider că este datoria noastră, a tuturor să ne asigurăm viitorul nostru și al copiilor noștri.

La fel cum suntem obligați să sprijinim copiii defavorizați, copiii care se confruntă cu situații familiare dificile fie că vorbim despre starea materială precară a familiei, despre boli ori alte suferințe.

Fiecare unitate de învățământ are un program de realizare a activităților remediale, în care sunt incluși și elevii din grupurile vulnerabile care au rezultate școlare modeste vorbim despre bursele sociale,despre Programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”, Programului “A doua şansă” – pentru învățământul primar și secundar inferior, despre faptul că pot beneficia de abonamente pentru autobuz, iată, sunt reduse cu 50% în municipiul Tulcea, transportul este realizat cu microbuze școlare în teritoriu.

Programul “școala după școală” are o largă aplicabilitate în județul Tulcea iar Programul – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ de stat – ” Masă caldă” a început în județul Tulcea cu Școala Gimnazială Ceatalchioi.

Din informațiile pe care le am, la nivelul învățământului tulcean este implementată o varietate de tipuri de discipline opționale care vin să satisfacă nevoile și interesele elevilor, să dezvolte aptitudinile și talentele elevilor. O sinteză a ariilor/domeniilor abordate ar fi: Educație pentru viață, Educație pentru democrație, Inter/Multiculturalitate, Educație pentru mediu, Istorie, Tradiții,  Artă, Literatură, Teatru, Muzică și dans, Limbi străine, Sport, Limbi materne, TIC, Matematică.

Închei această analiză pe care mi-am propus-o la începutul noului an școlar cu promisiunea pe care mi-am făcut-o mie în primul rând, de a monitoriza felul în care sunt abordate problemele în sistemul de învățământ din județul Tulcea și de a merge în cât mai multe școli pentru a cunoaște de la sursă lucrurile bune și cele care necesită rezolvare.

Biserica Ortodoxă Română, prin Sfântul Sinod, a declarat anul 2019 în cuprinsul Patriarhiei Române, drept: Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), pentru a aduce prin aceasta, cinstirea cuvenită personalităților din rândul educației, administrației și Bisericii, care de-a lungul vremii, au contribuit la formarea învățământului național  românesc.

Prin aceasta, s-a dorit impulsionarea Educației din satele românești, depozitare a valorilor culturale și spirituale, și sprijinirea procesului educativ, prin derularea de numeroase proiecte în colaborare cu școlile și autoritățile locale, de către slujitorii Altarului, care să conștientizeze elevii și părinții că: educația este cea mai sigură investiție, pentru viitorul tuturor.

Vă urez tuturor, micilor școlari, elevilor din toate ciclurile de învățământ, studenților, părinților, bunicilor, cadrelor didactice, tuturor celor care luni, 9 septembrie încep un nou an școlar, să fiți sănătoși, să fiți cuminți și sârguincioși, să aveți rezultate bune și foarte bune!

Deputat PSD Mirela Furtună

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com