Click pentru a te abona

Sărbătoarea Mărţişorului pentru români: tradiția cu primăvara în suflet

299 Shares

Celebrăm unul dintre cele mai frumoase obiceiuri pre-creştine, sărbătorit atât de români, cât şi de bulgari sau macedoneni, mă refer la tradiţia Mărţişorului.

Aş îndrăzni să spun că de la finalul anului 2017, Mărţişorul a devenit o sărbătoare internaţională. În 6 decembrie 2017 la Jeju, în Coreea de Sud, în cadrul reuniunii Comitetului pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii s-a decis înscrierea sărbătorii Mărţişorului în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial Mondial.

Dosarul pentru înscrierea acestei sărbători în patrimoniul imaterial UNESCO a fost depus de România, alături de trei ţări pe teritoriul cărora există această tradiţie, respectiv Republica Moldova, Rebublica Macedonia de Nord şi Bulgaria.

Sărbătoarea Mărţişorului are origini incerte, dar prezenţa în toate cele patru ţări se consideră a fi datorată substratului comun daco-tracic. Pe teritoriul României au fost identificate amulete asemănătoare cu mărţişorul de acum aproximativ 8.000 de ani, sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu.

Semnificaţia mărţişorului este uşor diferită, dacă la români mărţişorul simbolizează reînnoirea timpului şi renaşterea naturii, la bulgari mărţişorul sau marteniţa, aşa cum o denumesc ei, reprezintă un talisman contra spiritelor rele ale lumii, o urare de sănătate şi un semn de apreciere.

De asemenea, tradiţiile care însoţesc această sărbătoare diferă de la ţară la ţară, dar şi de la regiune la regiune. De regulă, femeile şi fetele primesc mărţişoare pe care le poartă pe parcursul lunii martie, dar în Republica Moldova pe 1 martie fetele oferă mărţişoare băieţilor, pentru ca pe 8 martie băieţii să ofere mărţişoare fetelor. În Bulgaria mărţişoare primesc atât beieţii, cât şi fetele şi sunt purtate în conformitate cu statutul social.

Indiferent de micile diferenţe cu privire la modalitatea de celebrare, câteva lucruri rămân comune, respectiv şnurul cu alb şi roşu, faptul că se sărbătoreşte pe 1 martie şi că este o sărbătoare ce vesteşte venirea primăverii.

Fiind o sărbătoare tradiţional românească şi, mai nou, internaţională adresez o invitaţie tutoror românilor să se bucure de această tradiţie şi să primească primăvara cu optimism şi bucurie.

Deputat Mirela Furtună

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com