Click pentru a te abona

Sănătatea și Educația: prioritare pentru Guvernul României, prioritare în politica Uniunii Europene

220 Shares

În anul deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, Guvernul PSD continuă să îşi onoreze angajamentele de dezvoltare a principalelor domenii de activitate, Sănătatea și Educaţia fiind domeniile prioritare în politica UE care se concentrează pe protejarea și îmbunătățirea sănătății populației, pe accesul tuturor europenilor la asistență medicală modernă și eficientă și pe coordonarea reacției la amenințările grave la adresa sănătății care implică mai multe țări din UE și promovează egalitatea de șanse și integrarea  profesională, îi încurajează pe tineri să joace un rol activ în societate.

Dacă analizăm alocările bugetare ale Guvernului României pentru Sănătate și Educație vom vedea că acestea au rămas prioritare iar creșterea în cele două domenii de referință este cu adevărat semnificativă.

Astfel, Bugetul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ajunge, anul acesta, la 4,84% din Produsul Intern Brut, înregistrând o creștere istorică.

Se are în vedere achiziționarea de aparatură medical, renovarea spitalelor, asistența spitalicească și toate programele de sănătate prevăzute. Vor fi alocaţi mai mulţi bani cabinetelor medico – sociale, unde a fost mărit standardul de cost de la 11.285 de lei pe an/pat la 20.986 de lei.

A  fost majorat bugetul Ministerului Sănătăţii referitor la proiectele cu fonduri externe nerambursabile, care a crescut cu peste 85%, a crescut alocarea bugetară pentru serviciile de ambulanţă și pentru activitatea din Unitatea de Primiri-Urgenţe (UPU).

Bugetul Sănăţii are creşteri însemnate pentru asigurări sociale şi tratament în străinătate pentru plata cardurilor de sănătate şi respectiv pentru tratamentul victimelor Colectiv. Totodată, creşteri însemnate au mai fost la capitolul drepturi de personal al rezidenţilor şi altor categorii de personal din cabinetele de medicină sportivă, dispensare şi cabinete şcolare.

Nu în ultimul rând o creştere semnificativă a cheltuielilor prevăzute în 2019 se înregistrează la medicamente cu şi fără contribuţie personală -pentru programele naţionale de sănătate curative, pentru asistenţa medicală primară – Pentru medicina de familie și pentru asistenţa medicală stomatologică.

Bugetul pentru Educație reprezintă anul acesta o creștere de 47,40% față de anul trecut. Sunt finanțate o serie de proiecte prin care se asigură dotarea liceelor tehnologice și susținerea elevilor și studenților aflați în risc de abandon școlar, construirea a 380 de grădinițe,  îmbunătățirea condițiilor din 1.489 de școli care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și canalizare. Regăsim deasemenea o alocare bugetară corespunzătoare pe component de asistență socială rechizite școlare, manuale școlare pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat, transport elevi, transport studenți, concursuri, cluburi sportive, burse, indemnizații de merit, susținerea persoanelor cu dizabilități.

Vorbim așadar despre un buget echilibrat, sustenabil, care răspunde aşteptărilor şi intereselor comunităţilor şi asigură dezvoltarea şi creşterea naţională.

Deputat PSD Mirela Furtună

Secretar al Comisiei pentru politică externă

Membru al Grupului multisectorial pentru egalitate de gen din Parlamentul României

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com