Click pentru a te abona

Salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, prioritară

373 Shares

*Se spune că în templul sacru se derulau ritualurile pentru  echilibrarea energetică, deblocarea intuiției și a capacităților extrasenzoriale și că prin mijlocul discului solar de andezit ar trece și în prezent un flux energetic.

Cetăţile dacice din Munții Orăștiei reprezintă sinteza unică a unor influenţe culturale externe şi a unor tradiţii locale în privinţa tehnicilor de construcţie, în general a arhitecturii militare antice. Vorbim despre niște monumente unice care exprimă concret evoluția centrelor fortificate de la sfârșitul epocii fierului din Europa care au nevoie de măsuri urgente de protecție.

„Salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei înscrise în patrimoniul mondial UNESCO este una dintre prioritățile Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO  drept pentru care, noi, membrii comisiei, am susținut în unanimitate Legea privind regimul juridic şi măsuri urgente privind protejarea ansamblului compus din șase monumente care datează din secolul I î Hr – începutul sec. II d.Hr.” a declarat deputatul Simion Lucian Eduard, membru al comisiei în cadrul unui interviu referitor la obiectivele UNESCO.

„La începutul sec. Al XIX-lea, zona a intrat în atenţia autorităţilor, după ce localnicii au descoperit mai multe tezaure. Până la primul Război Mondial, au fost mai multe campanii de cercetări, multe piese s-au pierdut sau au fost distruse. La începutul anilor 50 zona a primit statutul de rezervaţie arheologică.

În 1999, toate cele 6 cetăţi au fost înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, iar din 2001, prin noua Lege a monumentelor istorice, acestea au fost înscrise pe lista monumentelor separat, fără a se mai pene problema unei rezervaţii arheologice. În 2006, printr-un ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor, zona celor 6 cetăţi a fost desemnată drept ”zonă arheologică de interes prioritar”.

În incinta acestor situri, sunt arbori căzuţi, arbori uscați care urmează să cadă și care pun în mare pericol starea şi integritatea monumentelor, dar şi siguranţa turiştilor, în condiţiile în care asupra acestor arbori nu se pot face intervenţiile de tăiere şi evacuare conform reglementărilor codului silvic.

Așadar, este imperios necesar ca suprafeţele de teren pe amplasamentul cărora se află cetăţile dacice din Munţii Orăştiei să fie scoase definitiv din fondul forestier naţional, fără nici un fel de compensaţii sau obligaţii băneşti, în vederea realizării studiilor, cercetărilor, proiectelor şi a execuţiei lucrărilor de întreţinere, conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor.

Proiectul de lege despre care vorbim stabilește chiar reglementarea regimului special de protejare a cetăţilor dacice, în fapt ansamblul măsurilor speciale de protecţie, de ordin ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite să asigure paza, întreţinerea şi reparaţiile curente, inventarierea, conservarea, consolidarea şi restaurarea, precum şi punerea în valoare a acestor monumente de o valoare inestimabilă a mai spus deputatul tulcean.

*Cetățile dacice înscrise pe lista patrimoniului UNESCO sunt următoarele: Cetatea de la Grădiștea Sarmizegetuza Regia, capitala Regatului Dac (localitatea Grădiștea de Munte, com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara), Cetatea Costești (localitatea Costești, com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara), Cetatea Costești-Blidaru (localitatea Costești, com. Orăștioara de Sus, jud. Hunedoara), Cetatea Luncani Piatra Roșie (localitatea Alunu, com Boșorod, jud. Hunedoara), Cetatea Bănița (localitatea Bănița, com. Bănișa, jud. Hunedoara), Cetatea de la Căpâlna (localitatea Căpâlna, com. Săsciori, jud. Alba).

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com