Click pentru a te abona

Salariile nu vor scădea după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat

0 Shares

“Am răspuns invitației sindicatelor  tulcene (Cartel Alfa, Energoterm, Poliția de Frontieră, Alum, Îmbunătățiri funciare) și am participat, împreună cu colegul meu, deputat Simion Lucian, la dezbaterile propuse de organizatori, vineri, 27 octombrie a.c. Liderii de sindicat  și-au exprimat îngrijorarea față de multdiscutata  trecere a contribuțiilor  de la angajator la angajat, care, în opinia lor, le-ar putea scădea veniturile salariale .

Le-am explicat celor prezenți, care este mecanismul concret, formula de calcul conform căreia  salariile nu vor scădea după ce contribuţiile vor fi trecute de la angajator la angajat, ci că  vor rămâne cel puţin la fel, sau vor creşte, și am demonstrat acest lucru printr-o simulare concretă din care a rezultat faptul că angajatul va avea salariul brut de încadrare mai mare, va fi sigur că aceste contribuții lunare vor fi plătite cu regularitate iar ei vor beneficia de pensii mai mari” a afirmat deputatul Radu Anișoara într-un comunicat de presă.

“Referitor la contribuția asiguratorie pentru muncă, aceasta va îngloba celelalte patru contribuții sociale existente în momentul de față. Mai precis, contribuția asiguratorie pentru muncă va fi formată din actualele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale. Banii colectati  din contribuția asiguratorie pentru muncă vor fi împărțiți după cum urmează:

15% se va duce la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale;

20% se va duce la bugetul pentru șomaj;

5% se va duce la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale;

40% se va duce la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale;

20% se va duce la bugetul de stat, într-un cont distinct.

Așadar, salariatul va datora CAS, CASS și impozitul de 10% doar că angajatorul se va ocupa de calcularea, reținerea și plata lor către stat (definită  „reținere la sursă”).

Contribuția asiguratorie pentru muncă va cădea exclusiv în sarcina angajatorilor. În prezent, în afară de contribuția la șomaj, care este suportată în mod egal de salariat și angajator, contribuțiile pentru concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale sunt numai în sarcina angajatorului.

În cadrul acestei întâlniri solicitate de sindicate am discutat și despre Legea uceniciei (promulgată, cu normele de aplicare publicate), pentru care aștept puncte de vedere, opinii, propuneri din partea tuturor celor interesati în vederea depunerii unor  amendamente pentru modificare  menite să stimuleze mai mult  angajatorii  să investească în pregătirea, calificarea  pentru meseriile care se cer pe piața muncii”.

Deputat PSD Tulcea/Radu Anișoara (comunicat presa)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com