Click pentru a te abona

Românii din afara graniţelor au devenit bătaia de joc Guvernului Iohannis/Orban

146 Shares

În şedinţa de guvern de joi, 13 februarie 2020, guvernul Iohannis/Orban a adoptat Hotărârea de guvern privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. La capitolele II şi III sunt stabilite forma de organizare şi atribuţiile Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova şi Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

La o simplă citire a Hotărârii observăm că cele două Departamente sunt organizare în dispreţul românilor din diaspora şi a celor din comunităţile istorice.

Este incredibil cât de puţină atenţie acordă acest guvern românilor care i-au votat în număr atât de mare la ultimele alegeri.

Au desfiinţat un minister destinat acestora, care în trei ani de funcţionare a finanţat proiecte în valoare totală de peste 34.000.000 lei şi au înfiinţat două Departamente fără personalitate juridică, fără buget propriu şi a căror activitate se va desfăşura exclusiv prin Secretariatul General al Guvernului.

Practic cele două Departamente destinate compatrioţilor noştri din afara graniţelor au fost îngropate din rea-voinţă sau ignoranţă în proceduri birocratice, greoaie şi ineficiente.

Încheierea de protocoale sau documente de colaborare, acordarea de finanţări nerambursabile, dezvoltarea raporturilor de parteneriat şi cooperare cu autorităţile din statele de rezidenţă ale românilor, editarea sau sprijinirea editării de publicaţii în limba română, acordarea de burse, precum şi funcţionarea obişnuită a Departamentelor se face exclusiv prin Secretariatul General al Guvernului.

Acest tip de organizare vine în condiţiile în care toată lumea le-a spus celor din conducerea SGG că este absolut necesară acordarea de personalitate juridică Departamentelor, dar ei pur şi simplu nu au dorit să recunoască că au greşit sau nu le-a păsat.

Am informaţii că inclusiv în avizele primite pe circuitul de avizare interministerială au fost observaţii de fond grave referitoare la modul de organizare şi funcţionare a celor două Departamente, de care guvernul nu a ţinut cont. Îi solicit pe această cale domnului Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, să facă publice avizele primite în circuitul de avizare a Hotărârii de guvern.

Mai există o singură şansă să fie rectificată această bătaie de joc la adresa românilor din afara graniţelor, la Senat se află în procedură legislativă Ordonanţa de urgenţă prin care au fost reorganizate ministerele şi prin care PNL a decis ca D.R.R.M. şi D.R.P. să nu aibă personalitate juridică. Amendarea acestei ordonanţe ar rezolva cele mai multe probleme cu privire la organizarea şi funcţionarea Departamentelor, sunt foarte interesată cum vor vota senatorii PNL.

Deputat Mirela Furtună

BUCUREŞTI

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com