Click pentru a te abona

Românii care sunt sancționați contravențional în alt județ decât în cel de domiciliu, vor putea contesta mult mai ușor

260 Shares

Am inițiat această propunere legislativă din convingerea că toți cei care se consideră nedreptățiți de o sancțiune contravențională aplicată în varii situații, trebuie să-și poată exercita dreptul de a o contesta. Dreptul la apărare este reglementat nu numai de Constituție, ci și de Noul Cod de procedură penală. Contestarea unei sancțiuni contravenționale este un drept  care n-ar trebui să fie obstrucționat de cauze colaterale. 

Modificarea legislativă propusă de mine se regăsește în logica firească a lucrurilor astfel încât sancțiunile contravenționale să poată fi contestate la judecătoriile de care aparțin. Acolo unde persoanele sancționate își au domiciliul.

În prezent, procesele-verbale de constatare a contravenţiilor pot fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competenţă teritorială a avut loc fapta.

Din acest motiv, în anumite cazuri, contestarea contravențiilor devine aproape imposibilă, mai ales în situaţia în care acestea trebuie contestate la o judecătorie aflată la mare distanță de localitatea de domiciliu a celui sancționat sau la mai multe judecătorii din ţară. În această categorie intră, de exemplu, cei care circulă mult cu mașina la mare distanță de casă și care, din cauza procedurilor greoaie, renunță să conteste sancțiunile contravenționale.

Menționez faptul că iniţiativa se referă exclusiv la contravenţii, nu şi la infracţiuni care, așa după cum se știe, au un regim special, iar procedura de judecată a acestora rămâne neafectată. De asemenea, procedura de contestare a contravenţiilor la judecătoria în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul contravenientul nu se aplică persoanelor care nu au domiciliul în România, acestea urmând să poată fi contestate tot la judecătoria în a cărei rază de competenţă teritorială a fost comisă fapta.

Promovez această modificare legislativă din convingerea că va aduce autoritățile mai aproape de cetățeni și că va contribui semnificativ la debirocratizarea procedurii de contestare.

Deputat Mirela Furtună

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com