Click pentru a te abona

Rețetă unică de “Calcan la tablă ca-n deltă”, pe malul mării (!) Calcanul se pescuiește acum cu plase speciale, cu ochiuri mari

2K Shares

autor Geta Negrișanu

Vestea bună este că a fost  adoptată propunerea legislativă care prevede că pescuitul de calcan cu plase monofilament este perfect legală.

„Proiectul de lege reglementează folosirea în activităţile de pescuit comercial a unor unelte de pescuit selective, cu latura ochiului de plasă dimensionată astfel încât să permită exemplarelor tinere, care nu au ajuns la maturitate să scape și să salveze  maniferele mari, delfinii în speță,  care adeseori se prind in plasele pescarilor. Plasele textile permise până acum pentru pescuirea calcanului au un impact negativ asupra mediului, prin capturarea nedorită a delfinilor, care devin victime colaterale, neputându-se elibera din acest tip de plase cu firul gros şi rezistent. În schimb, plasele de monofilament pentru pescuitul de calcani sunt plase speciale cu ochiurile foarte mari, iar grosimea firului suficient de mică pentru evitarea capturii nedorite. Sunt protejați în felul acesta delfinii și calcanul reproducător. Mai mult, modificarea se justifică şi din perspectiva faptului în întreaga UE pescuitul cu plase monofilament este permis şi încurajat în cazul speciei de calcan iar valoarea economică este remarcabilă” a precizat inițiatorul acestui act legislative, deputatul tulcean Lucian Simion.

Calcanul, deliciosul peşte plat, ascuns uneori în mâl, nisip şi prundiş, făptură ciudată cu ambii ochi pe o singură parte, este considerat ca fiind printre cei mai gustoși pești din lume  și este gătit, de la Sulina, Sf. Gheorghe, Portița, Perișor, Periboina până la Vadu, fript la tablă pe cărbuni încinși, povestit și cântat cu vinuri seci, bărbătești de pescarii cei pricepuți, la lumina lunii ce se scaldă în apele întunecate ale mării din deltă (!) El viețuiește în Marea Neagră și în Marea Azov și-i prins adeseori la picior.

Iată o rețetă de calcan pregătit de pescarii cei bătrâni din deltă, pe malul mării:

Calcan la tablă ca-n deltă, pe malul mării

Ia omul calcanul care freamătă încă, îi scoate matele pe undeva pe la partea cea albă spre cap și-l așează cu blândețe pe o tablă încinsă pe cărbuni și rostuită cu sare grunjoasă, marină și ardei iuți ce nu-i lipsesc pescarului niciodată.

Peștele se frige-n pielea lui care va apăra carnea alba, dulce și aromată, fără oase (un vis pentru domnițe). Numai atunci când este bine rumenit și sfârâie încă se toarnă pe carnea asta alba, aburindã  o lingurã douã de mujdei de usturoi verde cum numai în deltă se face. Căci unde altundeva ați mai găsit o așa bucătărie aspră și delicată-n același timp, cu gustul primordial al peștelui povestit în cântece de iubire ori de luptă?! Merge cu mămăligă și-un vin cu personalitate. Decoru-I dăruit de pronia cerească iar cina asta de basm nu va fi niciodată uitată.

Uite, de-aia-i bine că prin aceste locuri, sofisticăreala-i păcălită de tradițiile cele vechi.

Să aveți poftă!

NR Rețeta-i culeasă din zonă și povestită – n rânduiala lucrurilor, așa cum m-au învățat pescarii (Geta Negrișanu) 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com