Click pentru a te abona

Renta viageră agricolă poate încuraja înființarea de ferme mari, sprijin pentru persoanele vârstnice, vulnerabile, care au în proprietate terenuri agricole mici

0 Shares

lucian-foto1calcLegea a stabilit încă din anul 2005 instituirea rentei viagere pentru persoanele care îndeplineau mai multe criterii. Renta viageră agricolă avea drept scop încurajarea înființării de ferme agricole mari dar și de sprijin pentru persoanele cu vârsta de peste 62 de ani sau care aveau handicap de gradul 1 sau 2 și dețineau terenuri agricole de până la 10 hectare.

După aderarea României la Uniunea Europeană, renta viageră a fost considerată ajutor de stat, astfel încât, începând cu data de 31 decembrie 2009, nu a mai existat posibilitatea obținerii calității de rentier agricol de către persoanele care aveau această vocație.

S-a creat în felul această o situație discriminatorie, în sensul că, persoanele care au îndeplinit condițiile legii înainte de 2009 au continuat să primească renta viageră agricolă, în timp ce, persoanele care îndeplinesc exact aceleași condiții după anul invocat mai sus, nu au mai agric01beneficiat de prevederile impuse de lege.

Date fiind aceste aspecte, deputatul social-democrat Simion Lucian Eduard a inițiat  o dezbatere pe această temă și a adresat câteva întrebări Ministerului Agriculturii condus de Ministrul Petre Daea pentru identificarea unor soluții legislative menite să rezolve această situație

„Consider că ministerul are obligația de a identifica o soluție legislativă pentru a rezolva această discriminare legislativă. Mai mult decăt atât, identificarea unei astfel de soluții ar continua să încurajeze înființarea de ferme mari prin stimularea micului proprietar de a-și arenda terenul, in condițiile în care, cele mai multe pesoane care îndeplinesc toate condițiile legii, sunt persoane trecute de 62 de ani, persoane vulnerabile, de multe ori cu nevoi speciale. Da, am întrebat ministrul și specialiștii Ministerului Agriculturii dacă are în vedere instituirea unui nou mecanism de acordare a rentei agricole viagere, dacă există în Strategia politicii agricole, proiecte de încurajare a asocierii în ferme mari prin punerea la comun a suprafețelor mici de teren. Deasemenea, am întrebat care este numărul rentierilor existenți în plată și ce suprafață de teren însumează prin arendare. Aștept răspunsul și sper că el nu va întârzia să apară” ne-a declarat deputatul social democrat, Simion Lucian Eduard.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com